Problemi u Via Romi

ŠTRAJK GLAĐU U ZATVORU U RIJECI Nezadovoljni zatvorenici dostavili su nam pismo, evo što kažu

Slavica Kleva

Pritvorenici se žale da stručne osobe Zatvora u Rijeci ne ispunjavaju obećanja, pa tako neredovito pozivaju zatvorskog liječnika, zubara i psihijatra

RIJEKA »Odbijamo porcije, to jest štrajkamo glađu zbog osnovnih stvari koje su nam uskraćene«, započinje pismo jednog pritvorenika naslovljeno na adresu Novog lista koje smo dobili početkom ovog tjedna.U pismo se navodi da je njih nekoliko nezadovoljno tretmanom stručnih osoba Zatvora u Rijeci, pa tako navode da prilikom obilaska zatvorenika, »obećavaju« ali ne ispunjavaju ono što su obećali, konkretno tvrde da neredovito pozivaju zatvorskog liječnika, zubara i psihijatra.

Stoga, navodi se dalje u pismu, »zbog takvog savjesnog rada« pojedinih stručnih osoba dolazi do tenzija između nas i pravosudne policije, a njih 90 posto i više nego savjesno obavlja svoj posao. Štoviše, nekolicina pravosudnih policajaca i sami sugeriraju i aludiraju da su u nezavidnom položaju jer neke stvari nisu u njihovoj domeni«, stoji u pismu jednog pritvorenika. Navode pritvorenici i slučaj medicinske sestre čijim radom nisu zadovoljni, ali i ističu činjenicu da je pojedincima uskraćeno vrijeme za dvosatnu šetnju zatvorskim dvorištem. Nadalje, pritvorenici naglašavaju da su o tome izvijestili općinske i županijske suce pa u konačnici traže ostavke Odjela tretmana, ali i cijele Uprave zbog nesavjesnog rada i propusta koje su naveli u pismu i smatraju ih opravdanim.



Tražili smo odgovor od Ministarstva pravosuđa, odnosno Uprave za zatvorski sustav putem glasnogovornika koji je i stigao nakon tri dana.»U Zatvoru u Rijeci u petak, 13. srpnja 2018. godine dva istražna zatvorenika započela su s odbijanjem zatvorske hrane zbog nezadovoljstva navodnim organizacijskim problemima u radu Zatvora. Šest zatvorenika je tijekom sljedećih dana započelo s odbijanjem zatvorske hrane, ali iz razloga solidariziranja s drugim zatvorenicima. Od ponedjeljka, 16. srpnja 2018. godine smanjivao se broj zatvorenika koji odbijaju zatvorsku hranu te s današnjim danom, petkom, zatvorsku hranu ne uzima jedan istražni zatvorenik – navodi se u odgovoru glasnogovornika Uprave za zatvorski sustav te naglašava kako »odbijanje zatvorske hrane nije štrajk glađu«.