Suprotno zakonu

ŠTO SADA? Tržišna inspekcija prihvatila žalbe: Računi riječke “Čistoće” su nezakoniti

Andrej Petrak

Računi nisu nezakoniti zato što su poskupljeli za 109 posto. Nezakoniti su jer Čistoća obračunava račune suprotno od onoga što kaže Zakon, pojasnio je Milan Kesić iz Marčelja koji je dobio prvi odgovor na žalbu na račun, neposredno pred početak tribine



Stigao je prvi odgovor tržišne inspekcije građanima koji su se žalili na račune što im ih ispostavlja riječko Komunalno društvo Čistoća, prema kojem ispada da se inspekcija slaže da su računi nezakoniti, čulo se na tribini Kriznog eko stožera Marišćina o gospodarenju otpadom, organiziranoj u Staroj školi Marčelji. Milan Kesić iz Marčelja jedan je od prvih koji se žalio na (ne)zakonitost računa Čistoće, a upravo je njemu, i to u petak i stigao prvi odgovor tržišne inspekcije na njegovu žalbu.


– Odgovor tržišnog inspektora primio sam poštom, samo nekoliko sati prije tribine, a njegovo rješenje može se svesti na četiri riječi: računi Čistoće su nezakoniti – objasnio je Milan Kesić okupljenim građanima. Tržišna inspekcija uputila je Kesića da slučaj dalje proslijedi Visokom upravnom sudu, što će on i učiniti. No, da bi uopće stigao do tržišne inspekcije, Kesić je najprije morao odraditi niz koraka, koji su potrajali mjesecima.


Puno koraka 


Najprije je uputio prigovor Čistoći, čija direktorica mu je nakon 15 dana odgovorila da je »sve po zakonu«. Zatim se morao žaliti Čistoćinom povjerenstvu za reklamaciju potrošača, koje ima zakonski rok od 30 dana za odgovor. Taj odgovor u 30 dana Kesić nije dobio pa je učinio i treći korak i obradio se tržišnoj inspekciji. Koliko je od tržišne inspekcije uspio saznati, zasad su iz cijele Primorsko-goranske županije primili samo desetak žalbi građana na nezakonitost računa za odvoz otpada.




– Pazite, iz cijele županije, u kojoj živi 300.000 ljudi stiglo je samo desetak žalbi! Zar smo takve ovce da plaćamo nezakonite račune? Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje – rekao je Kesić, koji najavljuje da će ići i na ustavnu tužbu ako to bude potrebno. Zatim je pojasnio i po čemu su ti računi nezakoniti.


– Računi nisu nezakoniti zato što su poskupljeli za 109 posto, to je samo posljedica onog mastodonta od Marišćine i svih promašaja koji su se stvarali godinama, a sad dolaze na naplatu. Nezakoniti su stoga što Čistoća obračunava račune dijametralno suprotno od onoga što kaže Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Čistoća proizvoljno obračunava količinu otpada, na temelju kvadrature, a ne temeljem evidencije obračunatog otpada koju je po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom dužna voditi. Prema Zakonu, cijena javne usluge mora se obračunati razmjerno količini predanog otpada, i to po kriteriju mase predanog otpada ili volumenu spremnika otpada i broju pražnjenja. Umjesto toga, u Čistoći su počeli proizvoljno na račune stavljati određeni volumen otpada čiji odvoz naplaćuju, koji nema nikakve veze s potrebnim evidencijama, kojih u Čistoći i nemaju – objasnio je Kesić.


Što s otpadom? 


Na tribini »Viškovljani, što ćemo s otpadom« stručnjakinja za zaštitu okoliša Sonja Polonijo, te Josip Katalinić i Mirna Međimorec objasnili su što za građane i lokalne samouprave znači nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, čime su na snagu stupile promjene u pružanju javne usluge prikupljanja komunalnog otpada.


Sanja Polonijo kaže da centri za gospodarenje otpadom neće riješiti hrvatske obveze prema EU da do 2020. godine odvaja 50 posto stakla, papira, metala i plastike, već tek obvezu da se na odlagališta ne odlaže neobrađen otpad. Neispunjavanje te obveze znači plaćanje penala, koji bi za Hrvatsku, neslužbeno, mogli značiti jednokratnu kaznu od 10 milijuna eura pa potom još dvadesetak tisuća eura svakog dana. Teret neće pasti na državu, već na građane, jer je Sabor zakonom o održivom gospodarenju otpadom obveze decentralizirao na lokalne samouprave. Kako bi ispunili tu obvezu, uvodi se odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, recikliranje i kompostiranje, a ključni u cijelom procesu su sami građani koji će trebati prihvatiti takav sustav. Lokalnim komunalcima također bi u interesu biti odvajati što više, jer time će manje plaćati odvoz otpada u CGO-e, a građanima osigurati nižu cijenu usluge.


Trenutna cijena odlaganja otpada na Marišćini je 470 kuna po toni, no riječ je o cijeni koja je niža od ekonomske i može se očekivati njezin rast na 750 do 1150 kuna po toni, kao što je to i u MBO pogonima u okruženju.


Obmanjuju nas i zastrašuju, a to ne smiju raditi


Prisjetio se Kesić kako mu je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, kad mu je postavio pitanje u emisiji Radio Rijeke, s visoka, kaže, poručio da su računi zakoniti i da se moraju plaćati.


– Na moje pitanje rezolutno je odgovorio: jesu i svi ih moraju plaćati, inače slijede kamate i sudski troškovi. Notorna je to laž, obmanjivanje naroda i zastrašivanje da ne šalju prigovore i time pokreću upravne postupke. To je preudiciranje ishoda parničnih postupaka, što normalni političari, pogotovo gradonačelnici, ne smiju raditi – rekao je Milan Kesić.