Studentski dom IGK

STIGLI STRANI STUDENTI U Rijeci je kao kod kuće, ali najljepše nam je na plažama

Marta Ban

Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić« tijekom ljeta pretvara se u studentski hotel  /  Snimio Vedran KARUZA

Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić« tijekom ljeta pretvara se u studentski hotel / Snimio Vedran KARUZA

Studentice medicine koje smo zatekli ispred doma redom kažu kako se nakon kraćeg vremena prilagodbe, u gradu  svi brzo snalaze kao kod kuće



RIJEKA – Tijekom ljetnih mjeseci studenti Sveučilišta u Rijeci vraćaju se svojim domovima, a u sobe u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« na neko vrijeme useljavaju njihovi strani kolege koji u sklopu raznih studentskih i učeničkih skupova borave u Rijeci.


I dok su srpanj i početak kolovoza u studentskom naselju vrvili gostima iz cijelog svijeta,  sredina kolovoza protječe u daleko mirnijem raspoloženju jer ondje trenutno boravi tek nekoliko desetaka gostiju, sudionika međunarodne razmjene studenata medicine i Erasmus+ programa.


Razmjenu studenata organizira i studentska udruga CroMSIC, u čijoj organizaciji stiže 76 studenata medicine na razmjenu i 16 studenata koji su na Ljetnoj školi medicine ronjenja. 


Dani brzo prolaze




Kod ulaza glavne zgrade kompleska studentskog naselja IGK susreli smo dvije studentice medicine, Dimitru Stamouli iz Grčke i Gabriellu Pinage iz Brazila, koje u sklopu razmjene studenata medicine u Rijeci borave mjesec dana.


–  Ovdje nam je zbilja lijepo i brzo nam prolaze dani. Ujutro radimo u bolnici, a popodne imamo slobodno vrijeme. Već smo posjetile veći dio grada, otkrile mnogo zanimljivih mjesta i lijepih plaža gdje zapravo najviše volimo provoditi slobodno vrijeme. Zasad smo i mnogo putovale, posjetile smo mnoga mjesta u okolici, Istri i Italiji, a još pripremamo put u Dalmaciju, želimo posjetiti Split i Dubrovnik. Većinu tih izleta organiziramo same, no neki se odvijaju i u sklopu razmjene, rekla je buduća liječnica Dimitra, a njena kolegica odgovorila nam je na pitanje što ih se u Rijeci najviše dojmilo.



Kroz Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić« tijekom srpnja i kolovoza prošlo je oko tisuću gostiju, a jednu od najvećih grupa  činili su polaznici »The Rijeka Annual International Youth Summit for Creativity and Peace«. Radi se o međunarodnom susretu mladih koji je ove godine bio  posvećen kreativnosti i miru, a koji je su Studentsko naselje doveo više od 250 gostiju. Nakon međunarodnog susreta mladih u Studentsko naselje uselili su polaznici Ljetne pravne škole »Diplomacija i pravo« koja se održavala u dva ciklusa te je okupila po 60 polaznika po ciklusu, a stiglo je  istovremeno i 16 sudionika Ljetne škole ronjenja. Tijekom cijelog srpnja i kolovoza održava se i međunarodna razmjena studenata medicine koja okuplja  76 polaznika, a najveća  gužva u naselju bila je za vrijeme Svjetskog sveučilišnog prvenstva u rukometu u kojem je sudjelovalo 400 natjecatelja, a tijekom cijelog dana ovdje boravi i više od 20 studenata Erasmus razmjene.



–  U prvom su redu to plaže, no ono što nam je najdraže su ljudi i način na koji sjednu na kavu i uživaju u društvu prijatelja. Tu smo naviku zbilja rado usvojile, rekla je Gabriella koja je u Rijeku pristigla iz dalekog Brazila.


Po špežu u dućan


Nekoliko minuta nakon njih pristigla je i studentica Mara Barchetti koja se u dom vratila iz kupovine, noseći pune vrećice potrepština jer u domu ljeti, nažalost, menza ne radi.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



–  To je šteta, bilo je puno lakše kada sam bila ovdje dva mjeseca na proljeće kada je menza radila. Sada sve moram sama kupovati i nositi u dom, no dobro, osim toga nije loše ovdje. Kada sam stigla na Erasmus razmjenu u Rijeku, priznajem, bilo je malo teško. Trebalo mi je neko vrijeme da se priviknem na dijeljenje sobe, na zajedničke kupaonice, no onda polako ponese taj duh razmjene i, eto, sada sam se vratila još neko vrijeme i plaši me pomisao da moram uskoro kući. Rad u bolnici mi se sviđa, premda je na početku bilo teško i zbog jezika, no sada je lakše. Puno i putujem, bila sam na Plitvicama, prošla puno mjesta u Istri. Hrvatska je zbilja krasna, podijelila  je s nama Mara iz okolice Ancone, sretna što je, za razliku od većine svojih kolega koji biraju zapadnije zemlje, odabrala upravo Hrvatsku i Rijeku.


Za ostale kolege Mara kaže da uglavnom dijele njeno mišljenje o boravku u Rijeci. Nakon kraćeg vremena prilagodbe, u gradu se svi brzo snalaze kao kod kuće.