Projekti Mare Modul i MERCES

SINERGIJA UMJETNOSTI I ZNANOSTI Keramičke skulpture kao novi dom za ribe

Ljiljana Hlača

Skulpture će omogućiti biolozima znanstveno praćenje njihova obrastanja i prilagođavanje podmorskom ambijentu / Snimili Vedran KARUZA i Danijel FRKA

Skulpture će omogućiti biolozima znanstveno praćenje njihova obrastanja i prilagođavanje podmorskom ambijentu / Snimili Vedran KARUZA i Danijel FRKA

Skulpture će omogućiti biolozima znanstveno praćenje njihova obrastanja i prilagođavanje podmorskom ambijentu. Već za nekoliko mjeseci more će odraditi svoje i mogu se očekivati prvi stanari – rekla je voditeljica projekta Lidia Boševski



KRALJEVICA Oko 100 metara od obale poluotoka Oštro u Kraljevici na dubinu od nekih 15-ak metara jučer su ronioci Kluba podvodnih aktivnosti Adria iz Kraljevice položili skulpture koje će uskoro postati novi dom za ribe i druge morske organizme na toj lokaciji.


Skulpture je izradilo deset umjetnika u okviru projekta Mare Modul i međunarodnog znanstvenog projekta MERCES: Obnova morskih ekosustava u promjenjivim EU morima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a uz financijsku podršku Grada Zagreba, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Grada Kraljevice. Prvi je to puta u Hrvatskoj da se na ovakav način intervenira u ekosustav radi poboljšanja njegove bioraznolikosti: spajajući umjetnost i znanost.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





– Skulpture će omogućiti biolozima znanstveno praćenje njihova obrastanja i prilagođavanje podmorskom ambijentu. Već za nekoliko mjeseci more će odraditi svoje i mogu se očekivati prvi stanari. Teško je predočiti razmjere devastacije morskog svijeta. No ovakvim akcijama želimo osvijestiti javnost i ukazati na brojne promjene nastale u jadranskom podmorju. Kraljevica kao lokacija je za ovaj projekt odabrana sasvim slučajno, rekla nam je voditeljica ovog projekta Lidia Boševski.


Na morsko dno je postavljeno 28 predmeta različitih oblika i veličina, a svi oni su napravljeni od prirodnog materijala – gline. Prije nego što su zauvijek postavljeni na dno – predmeti su bili izloženi u Zagrebu, Rijeci i Kraljevici.


– Biolozi će u razdoblju od tri godine bilježiti proces razvoja života na i u novooblikovanim staništima. Nije dovoljno samo štititi već i djelovati. Morska dna su devastirana – gdje god je prisutan čovjek i stoga trebamo minimalizirati štetne utjecaje, rekla nam je jučer Tatjana Bakran-Petriciol, izvaredna profesorica s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, biološki odsjek.


Tajnik ronilačkog Kluba Adria Danijel Frka rekao je da su se ronioci rado odazvali ovoj akciji, što je razumljivo, jer oni vole ekološke priče ali uz to tu je i dodatni motiv: dno sa skulpturama dodatno je atraktivno za ronjenje ali i podvodnu fotografiju.