(Ne)očekivani rezultati

SDP-u i HDZ-u po 13 mjesnih odbora – presudit će Kozala

Damir Cupać

Vlast na mjesnoj razini izabrana je u 33 mjesna odbora tako da SDP i HDZ imaju po 13 predsjednika, HSU i HNS po dva, a PGS, Lista za Rijeku i Zelena stranka po jednoga. Nije konstituirano još samo vijeće mjesnog odbora na Kozali, pa će ono odlučiti konačni rezultat izbora



RIJEKA » Još samo jedno vijeće mjesnog odbora nije konstituirano, ono na Kozali, a u ostala 33 izabrana je vlast na mjesnoj razini na način da SDP i HDZ imaju po 13 predsjednika, HSU i HNS po dva predsjednika, a PGS, Lista za Rijeku i Zelena stranka po jednoga.


   SDP ima predsjednike u vijećima mjesnih odbora Belveder, Brajda Dolac, Krimeja, Luka, Mlaka, Pašac, Pećine, Podmurvice, Podvežica, Sveti Kuzam, Sveti Nikola, Vojak i Zamet, dok su u dva vijeća mjesnih odbora izabrani predsjednici iz HSU-a, SDP-ovog koalicijskog partnera, na Banderevu i Škurinjama.    HDZ je na vlasti u vijećima mjesnih odbora Brašćine Pulac, Bulevard, Centar Sušak, Draga, Drenova, Gornja Vežica, Gornji Zamet, Grbci, Orehovica, Pehlin, Potok, Srdoči i Svilno. HNS-ovi predsjednici izabrani su u Gradu Trsatu i Škurinjskoj Dragi, Zelena stranka dobila je predsjednika na Kantridi, a PGS i Lista za Rijeku na Školjiću i Turniću.    Konstituiranje vijeća mjesnog odbora Kozala matematički će pokazati je li izborni pobjednik SDP ili HDZ, ali i bez matematike je jasno da je HDZ ostvario izbornu pobjedu jer nitko nije očekivao tako dobar rezultat stranke s Jadranskog trga 1.    No, predsjednik riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić kaže da rezultat nije neočekivan, već da je riječ o ubiranju plodova nakon rada po temeljnim organizacijama i jačanju koalicijskog potencijala stranke kojoj je na čelu.    – Izuzetno smo zadovoljni s postizbornom situacijom. Nadamo se osvajanju vlasti i na Kozali. Do sada je u koalicijama dominirao SDP, a stvari su se počele mijenjati. Oporba je pokazala izuzetnu zrelost jer smo svi svjesni da je vrijeme za okončanje loše i nesposobne vlasti u Rijeci. Postali smo ozbiljan koalicijski partner i zbog toga se mijenja politička konstelacija. Čak i stranke iz aktualne vladajuće riječke koalicije tražile su suradnju s nama što potvrđuje našu snagu, zaključio je Vukelić.

  


Mala izlaznost birača


Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel ocjenjuje da su rezultati očekivani, dijelom zbog opće političke situacije u cijeloj državi, a dijelom i zbog izuzetno male izlaznosti na izbore za vijeća mjesnih odbora koja je iznosila svega oko devet posto.





U svakom slučaju, kada se našim mjesnim odborima pridodaju oni gdje su vlast osvojili i PGS-AM-Lista za Rijeku-Laburisti, oporba je odnijela premoć i pokazala da ima stav, izjavio je Vukelić, dodavši da je riječ o političkom trendu koji će se nastaviti jer je građanima Rijeke dosta nesposobne SDP-ove vlasti.



   – Ne bih govorio o porazu, ali sportskim rječnikom rekao bih da je rezultat neriješen. Moram priznati da je iznenadio stav pojedinih stranaka koje su se očito vodile isključivo željom za pozicioniranjem svojih članova neovisno o političkoj orijentaciji njihovih birača. Teško mi je za povjerovati da su birači PGS-a, Zelene stranke i Laburista očekivali koaliciju tih stranaka s HDZ-om, što se dogodilo gdje god je bilo moguće očito isključivo s ciljem obnašanja vlasti u mjesnom odboru. Naravno to je njihovo pravo, a o tome će svoj stav izreći njihovi birači na nekim od sljedećih izbora. Rezultate izbora za mjesne odbore ipak ne povezujem s generalnim raspoloženjem birača jer ću još jednom podsjetiti da je na svim do sada održanim izborima za mjesne odbore većinu imao HDZ, osim na izborima održanim 2010. godine. Unatoč tome SDP je sa svojim partnerima u Rijeci uvjerljivo pobjeđivao i na lokalnim i na parlamentarnim izborima, pa i na nedavno održanim izborima za europski parlament. Iz svega proizlazi da još uvijek nismo uspjeli uvjeriti građane u važnost mjesne samouprave, poručio je Obersnel.


   Stranka koja je SDP-ov koalicijski partner na gradskoj, ali i državnoj razini, HNS, ovaj je put izašla ispod skuta velikog političkog brata i ostvarila dobar izborni rezultat. I zbog niza drugih poteza, podrška oporbi u vezi s osnivanjem povjerenstva za plažu Ploče, kritiziranje intendanta Olivera Frljića, HNS-ovci se proglašavaju najslabijom koalicijskom karikom riječke vlasti. Naime, ARS koji ipak nema političku snagu, nije toliko relevantan kao HNS koji u ovom trenutku ima i Miroslava Matešića na poziciji dogradonačelnika.


  


Zadovoljni narodnjaci


   Predsjednik riječkog HNS-a Juraj Bukša najavio je, nakon što je zamijenio Matešića, drugačiju HNS-ovu politiku u Rijeci, odnosno distanciranje od SDP-a kako bi njegova stranka vratila prepoznatljivost. On je vrlo zadovoljan rezultatima izbora za mjesnu samoupravu.    – Zadovoljni smo što su građani Rijeke prepoznali HNS-ovu politiku kao novu, iskrenu i principijelnu. Mi smo jedna nova ekipa kojoj je osnovni motiv biti produljena ruka građana. To smo već pokazali, a tako ćemo nastaviti i dalje.

   Vezano za konstituiranje vijeća mjesnih odbora, koliko mi je poznato, za sada se u pravilu poštuje volja birača. Što se tiče Trsata, tu je sve jasno – SDP nije podržao HNS, a podržao je HDZ. Ali iskreno nama to nije važno. Važno je i drago nam je da su Trsaćani prepoznali našu Janu Sertić, te joj dali povjerenje da vodi Grad Trsat. Ako je neka stranka prije četiri godine imala tri vijećnika, a danas u tom mjesnom odboru ima jednog, ta je stranka dobila jasnu poruku građana. Pitanje je samo ne razumije li je ili je ne želi razumjeti. Naša suradnja prije svega ovisi o projektima koji idu na dobrobit Riječanki i Riječana, te o tome hoće li se poštivati naši stavovi i volja građana, a manje je važno od koga takvi projekti dolaze, zaključio je Bukša.