Druga večer manifestacije

Ružice Vinodola se natjecale u mašćenju grožđa pa Kolindi vratile uspomene na djetinjstvo

Marinko Glavan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Predsjednica Republike priredbu je otvorila na čakavskom i na engleskom jeziku, a izjavila je da je i sama kao dijete sudjelovala u berbi i »mašćenju«



NOVI VINODOLSKI Dvanaest djevojaka odmjerilo je snage u trima vinogradarskim disciplinama na drugoj, tradicionalno najatraktivnijoj večeri jubilarne, petnaeste po redu, manifestacije Ružica Vinodola, kojom se bira najmarljivija i najspretnija beračica, održanoj u poznatoj novljanskoj vinariji Pavlomir. Natjecanje je, zajedno s ministrom pomorstva Olegom Butkovićem i gradonačelnikom Velimirom Piškulićem, svečano otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pozdravivši sve prisutne domaće i furešte na čakavskom dijalektu te na engleskom jeziku.


– Ovo nije prvi, a sigurno ni zadnji put da sam ovdje. Ove godine obilježavamo 730. obljetnicu Vinodolskog zakonika, tada jednog od najmodernijih u Europi, 140. godišnjicu turizma u Novom Vinodolskom, te petnaestu Ružicu Vinodola. Čestitam na ovim jubilejima, a natjecateljicama želim puno uspjeha, rekla je predsjednica.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





U razgovoru s novinarima, kazala je kako je i sama kao dijete sudjelovala u berbi i »mašćenju« grožđa.


– Moj nono je imao vinograd, u koji sam često s njim odlazila. U berbi smo sudjelovali svi, a svi smo i gazili grožđe nakon toga. Ne znam kako bih prošla u natjecanju s ovim djevojkama, ali ovo mi vraća uspomene na djetinjstvo – rekla je Grabar-Kitarović, dodajući kako su manifestacije ovog tipa ključne za razvoj turizma, ali i kako poljoprivreda, u kombinaciji s turizmom, mora biti temelj razvoja vinodolskog kraja.


Sekunde i decilitri


Natjecateljice su, nakon prve večeri i službenog predstavljanja, održanog u Bribiru, nastupile u tri discipline – nošenju košare grožđa iz vinograda u što kraćem vremenu, te ručnom i nožnom mašćenju grožđa. Kako su izgledale pripreme i kako se osjećaju pred sam početak natjecanja, upitali smo jednu od njih, Dajanu Jurčić koja je branila boje Kraljevice, gdje živi, i Drivenika, odakle vuče korijene.



Moj nono je imao vinograd, u koji sam često s njim odlazila. U berbi smo sudjelovali svi, a svi smo i gazili grožđe nakon toga



– Nisam se pripremala, jedine pripreme bile su uz finalni proizvod vinogradarstva, haha. Treba čim brže donijeti grožđe i iz njega iscijediti što više mošta. Nema treme, vidjet ćemo kako će biti – kazala nam je Dajana.


A bilo je itekako napeto, brojale su se sekunde i decilitri, sve uz glasno navijanje publike u kojoj su, uz domaće snage, bili i brojni turisti.


Što se i kako na kraju mjeri, objasnila nam je Iris Bruketa Milić, predsjednica žirija i direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine.


Ručno i nožno


– Mjeri se vrijeme za donošenje košare, kao i količina mošta koju će djevojke iscijediti ručnim i nožnim mašćenjem grožđa. U preostale dvije večeri u Novom Vinodolskom natjecat će se u disciplinama vezanim uz kućanstvo te vinarstvo, gdje će se mjeriti, primjerice, kojom brzinom mogu napuniti, začepiti i etiketirati bocu.


Na kraju se svi bodovi zbrajaju, a pobjeđuje ona koja ih ima najviše – objašnjava Bruketa Milić, dodajući kako je natjecanje otvoreno za djevojke iz cijele Hrvatske i svijeta, pa je tako jedna od dosadašnjih pobjednica bila Austrijanka.


– Natjecanje je modernizirana verzija nekadašnjih običaja vezanih uz berbu grožđa i proizvodnju vina – objasnio nam je Miroslav Palinkaš, vlasnik Pavlomira i jedan od suorganizatora, uz TZ Grada Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske.