Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Analiza

video Rimeteo: Riječko zaleđe pogodili olujni grmljavinski sustavi kao da je srce proljeća, a ne zime

Foto Josip Filipović, Facebook Rimeteo
Foto Josip Filipović, Facebook Rimeteo
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2019. u 13:16 2019-01-15T13:16:45+01:00

Stabilizacija vremena trebala bi potrajati do srijede kada bi se već u poslijepodnevnim satima trebalo naoblačiti, a do večeri može pasti i malo kiše, dok će snijeg biti rezerviran za najviše gorje

RIJEKA Sa sjevera Europe tijekom ponedjeljka spustila se oslabljena hladna fronta, koja nije bila bogata potencijalom. Ali, u priču se umiješalo naše područje bogato toplinom te se sve zakompliciralo i potencijal se stvorio, piše Rimeteo u analizi onoga što je jučer popodne pogodilo riječko područje.

Koliko je bilo toplo, najbolje svjedoče temperature DHMZ-a od 13 sati. U Gorskom kotaru na službenim postajama, izmjereno je od 7 do čak 10°C.

Na Kvarneru je bilo još toplije, najtoplije u Crikvenici, Rabu i Malom Lošinju s 14°C, Rijeci 13, Opatiji, Bakru i Kukuljanovu 12°C.

U poslijepodnevnim satima sa sjevera se spustila spomenuta fronta s nešto hladnijim zrakom, ali dolaskom nad područje s toplim zrakom, došlo je do burnih reakcija u atmosferi.

Olujni grmljavinski sustavi su nastajali kao da je srce proljeća, a ne zime, a uz grmljavinu gorje i dio riječkog zaleđa dobio je i pljuskove snijega, dok je uz obalu bilo pljuskova kiše uz lokalnu pojavu tuče.

U Rijeci samo pogled na zbivanja uz tek poneku kap kiše.

Kako se fronta bude premještala tako će brzo i zavladati stabilizacija vremena, a već do kasnih večernjih sati očekuje se i potpuno razvedravanje.

Stabilizacija vremena trebala bi potrajati do srijede kada bi se već u poslijepodnevnim satima trebalo naoblačiti, a do večeri može pasti i malo kiše, dok će snijeg biti rezerviran za najviše gorje.

Sa zapada Europe do Alpa će stići dolina s frontalnim poremećajem, zbog čega će se na Sredozemlju formirati ciklona, koja će donijeti toplije vrijeme, što znači da će i kiša biti češća pojava, naročito od četvrtka, a snježna granica osjetnije će porasti.
Promjenjivo i nestabilno očekuje se nakon toga i do kraja tjedna, uz mogućnost da potkraj tjedna u gorju padne i nešto snijega.

Kako se sada čini prava zahladnjenja rezervirana su za treću dekadu siječnja, ali tad bi opet moglo biti sušnije, analizira ekipa riječkog Rimetea.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.