Džaba smo krečili

Rijeka ima ozbiljan problem: Vandalski ispadi sve češći, lani napravili čak 250.000 kuna štete

Ljiljana Hlača

Za sanaciju šteta u parkovima lani je utrošeno 60.000 kuna, popravak autobusne opreme došao je 112.582 kuna, dok se za sanaciju prometne infrastrukture utroši oko 100 tisuća kuna



RIJEKA – Rijeka ima ozbiljnih problema s vandalizmom, on je u porastu. Dokazuju to i brojke; naime prema evidenciji Direkcije za komunalno redarstvo lani je zaprimljeno ukupno 255 prijava, a to je kada se usporedi s 2018. godinom, kada je bilo 172 prijava, porast za 80 slučajeva.


Na udaru je infrastruktura u parkovima – klupe, koševi, tobogani, stolovi za stolni tenis, ljuljačke – razbijeno ih je čak 28, zatim tu su autobusne čekaonice (lani je evidentirano 31 takvih oštećenja), razbijaju se i oznake za autobusna stajališta. U taj paket ulaze i kontejneri za otpad, no nismo dobili podatak koliko uništavanje ove opreme godišnje košta KD Čistoću i koliko toga ima, a uništava se redovno i prometna infrastruktura.


Ni sijeno nije izdržalo


U Rijeci ne može izdržati ni sijeno – a gdje je skupa oprema koja je postavljena u okviru Znanstvenog parka na Mlaki ili u okviru spomen-obilježja na Mostu branitelja! Samo u sanaciju Glazbene ograde, odnosno rešetkastog instrumenta, koja je stavljena u okviru Znanstvenog parka na Mlaki otišlo je do sada 7.000 kuna.




Za sanaciju šteta u parkovima lani je utrošeno 60.000 kuna, popravak autobusne opreme došao je 112.582 kuna (dobar dio se naplatio od police osiguranja), dok za sanaciju prometne infrastrukture (ograde, semafori i slično) utroši se oko 100.000 kuna.


Lani se počelo pričati i o grafitima, koji su sve veći problem u gradu i zbog čega je Grad Rijeka na prijedlog Kluba Lista za Rijeku krenuo u izradu Akcijskog plana za sprečavanje vandalizma na području grada Rijeke, a u okviru kojeg bi se »črčkarije« sa zidova trebale ukloniti u roku od jednog dana. Kako će provedba toga biti na terenu – ostaje za vidjeti.


Kako bi pokušao spriječiti vandalizam, Grad Rijeka je uložio i u nadzorne kamere – a pod nadzorom je šest lokacija.


Novčane kazne


– Kamere su prvenstveno postavljene kako bi se uočilo nepropisno odbacivanje otpada i stvaranje ilegalnih deponija te za otkrivanje počinjenja oštećenja komunalne infrastrukture. Ako se na snimkama postavljenih kamera uoče i utvrde počinitelji prekršaja, sankcionira ih se temeljem Odluke o komunalnom redu. Istom odlukom predviđene su i novčane kazne za počinitelje, naveli su u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


Na dio upita o rezulatima, odnosno koliko se temeljem snimki uspjelo doći do počinitelja pa tako i naplatiti šteta – ne dobivamo odgovor, već samo ovo da »u slučaju nemogućnosti utvrđivanja identiteta počinitelja, oštećenja koja su posljedica njihovih vandalskih postupaka se saniraju na trošak Grada Rijeke«.