Mikovska karavana

Riječkom festivalskom večeri MIK počinje slaviti 55. rođendan

Slavica Mrkić Modrić

Mikovaca uvijek puna pozornica

Mikovaca uvijek puna pozornica

Od nedjelje 16. lipnja kad će MIK zapjevati Rijeci, pa do subote 22. lipnja kad će finalnom večeri završiti ovogodišnju turneju, mikovci će pjevati još Puli 17. lipnja, dan kasnije Kastavcima, pa u srijedu 19. lipnja Puntarima i na Tjelovo tj. 20. lipnja Novljanima



RIJEKA – Da je sve spremno za početak 55. jubilarnog izdanja Festivala Melodije Istre i Kvarnera, potvrdio nam je njegov direktor Andrej Baša kazavši:


– Ekipa MIK-a satkana od stotinjak članova jedva čeka prvu festivalsku večer koja će se održati na riječkom Trgu Riječke rezolucije u nedjelju 16. lipnja s početkom u 21 sat. Ovogodišnji MIK donosi brojne atraktivne novosti i 55 godina nakon osnivanja zvučat će još svježije nego prije. Nakon riječke večeri karavana dan kasnije putuje u Pulu.


Na kastavskoj Crekvini nastupit će 18. lipnja, pa 19. kreće u Punat, a svakako je lijepa novost da se MIK vraća u Novi Vinodolski koji je dogovorio naizmjenično domaćinstvo festivala s Crikvenicom gdje će zapjevati 20. lipnja. Putovanje će završiti 21. i 22. lipnja u Opatiji. U Opatiji je MIK prvi put pjevao 1970. godine i to finalno, a sad će, nakon 49 godina to opet učiniti. 


Posebni finale




Generalna proba koja će biti na opatijskoj Ljetnoj pozornici 21. lipnja zatvorenog je tipa, a ulaznice za finalnu večer koja će se održati 22. lipnja već su puštene u prodaju.


– Opatijski će finale po svemu biti doista poseban jer se priprema posebna scenografija, tu su još i brojna iznenađenja, a publika će svakako moći uživati u 20 novih skladbi, ali i u posebnom revijalnom programu. Posebnost opatijske finalne večeri je i dodjela nagrada opatijske publike, ali i ukupnih nagrada publike kao i strukovnih nagrada, kaže Baša.



Svojoj će publici MIK podastrijeti 20 kompozicija, no doznajemo da će osim njih, svi oni koji dođu čuti i podsjetnik na određene skladbe koje također slave neke od svojih jubileja, a uz voditeljski dvojac Robert Ferlin – Mario Lipovšek Battifiaca, zabava joj je zagarantirana. Sve izvođače pratit će obnovljeni festivalski orkestar kojemu će ritam davati Kruno Veršić i Frane Frleta, a orkestar čine i izvrsni glazbenici Mateo Žmak, Damjan Brnić i Voljen Mlakar te ekipa pratećih vokala: Nataša Tonković, Marina Mrazovac, Anamarija Martinčić i Jure Kaurloto.


Dobro druženje


– Festivalsku ekipu koja je uobičajeno brojna čine još i tehnička ekipa, potom press tim u sastavu Borna Šmer i Sara Alilović, inspicijent je Marko Purić, izvršni producent festivala je Vjekoslav Alilović, a tu su još i ostale popratne službe – frizeri, šminkeri… Kao i svih dosadašnjih godina, MIK će svakako biti festival pozitive, dobrog druženja, tvornica novih hitova i čuvar tradicije i izričaja ovog podneblja.


Tako je oduvijek bilo i ako se mikovce pita tako će uvijek i biti, zaključio je direktor Festivala Andrej Baša, te pozvao sve ljubitelje čakavice i domaćeg melosa na neku, ako ne i na sve večeri jubilarnog 55. MIK-a.



MIK se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.


Kako do ulaznica?


Ulaznice za riječku festivalsku večer mogu se nabaviti po cijeni od 60 kn, dok su za finalnu večer spektakularno finale na jednoj od najljepših mediteranskih pozornica podijeljene u dvije kategorije – A zonu po cijeni od 100 kn i B zonu po cijeni od 80 kn. Ulaznice su u ograničenim količinama i nalaze se u online prodaji u sistemu mojekarte.hr kao i na prodajnim mjestima: Festival Opatija, Dallas Records Rijeka, Caffe bar Nad urom RK Korzo Rijeka, Foto Revija Rijeka, New Sound Matulji, KD Kostrena, Istra Sport Pula i Hoteli Njivice.


Organizator preporuča pravodobnu kupnju ulaznica kako bi posjetitelji na vrijeme osigurali svoje mjesto u publici. Za obje večeri ulaznice su numerirane.


Konkurencija na MiK-u


1. ČA ĆE MI KI Antea Hrelja(Aleksandar Valenčić – Suzana Blečić – Aleksandar Valenčić) 2. NE TRIBAŠ SPATI SAMA Daniel Moscarda(Daniel Moscarda – Daniel Moscarda – Daniel Moscarda) 3. PULI MORA Tea Vučak i Nikola Kolačević(Robert Grubišić – Vjeko Alilović – Robert Grubišić) 4. NI NAN BILO SUJENO D’Beni Band(Damir Matetić – Damir Matetić – D. Matetić/D’Beni Band) 5. SKALIN Medea Market Sindik(Suzana Štefanić – Suzana Blečić – Aleksandar Valenčić) 6. KOLAR Klapa Kamelija(Robert Grubišić – Senka Laginja – Robert Grubišić) 7. NEKA MI TVOJE TELO REČE Suzana Štefanić(Suzana Štefanić – Senka Laginja – Aleksandar Valenčić) 8. IMALA JE Lado Bartoniček(Lado Bartoniček – Lado Bartoniček – Lado Bartoniček) 9. LJUBAVI Andrina Frleta(Andrina Frleta – Suzana Blečić – Frane Frleta) 10. PRIMORSKA ARIJA Joso Butorac(Andrina i Frane Frleta – Suzana Blečić – Robert Grubišić) 11. LIPO LITO Nina Fakin(Andrej Baša – Robert Pilepić – Andrej Baša) 12. ANA Z LOVRANA Duško Jeličić i Bonaca(Mario Koritnik – Mario Koritnik – Mario Koritnik) 13. ČA MOREŠ MI ZET Vivien Galletta(Duško Rapotec Ute – Tatjana Bon – Duško Rapotec Ute) 14. MEŽNJAROV SIN Neven Barac(Robert Grubišić – Zlatan Marunić – Robert Grubišić) 15. NAŠA MENDULA Mirjana Bobuš(Mirjana Bobuš – Mirjana Bobuš – Aleksandar Valenčić) 16. MOJOJ ISTRIJANKI Erik Balija(Erik Balija – Erik Balija – Mauro Giorgi) 17. JUBAV JE JUBAV Martina Majerle(Andrej Baša – Andrej Baša – Andrej Baša) 18. LIPČA SU NJENA OKA DVA Gianluca Draguzet(Bruno Krajcar – Daniel Načinović – Janoš Feher) 19. SE DO KAD JE SVETA Nina Kraljić(Saša Markovski – Vjeko Alilović – Saša Markovski) 20. NA PARAPETU Klapa Tić(Robert Grubišić – Zlatan Marunić – R.Grubišić/I. Načinović)

Za sve navedene skladbe u svim će gradovima moći glasati publika putem 500 glasačkih listića na kojima će svatko moći zaokružiti dvije skladbe te će skladbe tako osvajati bodove.


Na opatijskom finalu, kada se zbroje i glasovi/bodovi opatijske publike, saznat ćemo i koje su publici najdraže skaldbe ovogodišnjeg MIK-a, što ovaj festival čini i jednim od najdemokratičnijih. Napomenimo da sva prebrojavanja glasova kontrolira posebna komisija u kojoj su i sami izvođači koji nastupaju na festivalu.