Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
19. studenoga 2019.
Društvo Hrvatsko-ruskog prijateljstva

Riječkoj zvjezdarnici bista Jurija Gagarina, ruska sveučilišta stižu u Rijeku

Miroslav Ostojić, Natalija Marčelja, Vladimir Tkalčić, Jolanda Tomić i Zdenko Cerović / Foto Marko GRACIN
Miroslav Ostojić, Natalija Marčelja, Vladimir Tkalčić, Jolanda Tomić i Zdenko Cerović / Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2019. u 7:10 2019-09-25T07:10:34+02:00

Omogućiti zračnu povezanost Sankt Peterburga s Rijekom, odnosno Krkom, kako bi se jače pozicionirali na ruskom turističkom tržištu, ali osnažiti suradnju s Ruskim domom Rijeka koja okuplja rusku nacionalnu manjinu i ima sličnu misiju kao i mi, samo su neki od naših planova. Veliki potencijal vidimo i u povezivanju hrvatskih gospodarskih subjekata s ruskim tvrtkama, izjavio je jučer  Zdenko Cerović

RIJEKA  Riječka zvjezdarnica do kraja godine dobit će bistu Jurija Gagarina, što je samo jedan od rezultata suradnje Hrvatsko-ruskog prijateljstva i Ruskog doma, organizacija koje su jučer predstavile svoju suradnju, projekte i strukturu.

Društvo Hrvatsko-ruskog prijateljstva ima 100 članova, postoji od 2016. godine, a u idućem periodu planira jače povezati hrvatske građane s ruskim na osnovu kulture, znanosti, odnosno obrazovanja, a osobito gospodarstva.

Predstavljeno je novo vodstvo - dužnost predsjednika obnaša prof. dr. Zdenko Cerović, novi zamjenik je dr. Vladimir Tkalčić, a tajnik Miroslav Ostojić.

- Omogućiti zračnu povezanost Sankt Peterburga s Rijekom, odnosno Krkom, kako bi se jače pozicionirali na ruskom turističkom tržištu, ali osnažiti suradnju s Ruskim domom Rijeka koja okuplja rusku nacionalnu manjinu i ima sličnu misiju kao i mi, samo su neki od naših planova. Veliki potencijal vidimo i u povezivanju hrvatskih gospodarskih subjekata s ruskim tvrtkama, izjavio je jučer predsjednik Zdenko Cerović.

Kad je riječ o konkretnim projektima uz postavljanje biste, predsjednica Ruskog doma Natalia Marčelja najavila je Dane ruske kulture te Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati 17. listopada u Kampusu, na kojem je Ruska Federacija zemlja partner.

- U Rijeku dolaze predstavnici deset najboljih ruskih sveučilišta, svi oni koji bi htjeli studirati u Rusiji imaju priliku upoznati se s uvjetima obrazovanja, rekla je Marčelja.

U Primorsko-goranskoj županiji ima 310 Rusa, a od toga u Rijeci ih živi stotinjak. Ruskoj nacionalnoj manjini važno je njegovati kulturu i jezik, a jedina riječka škola koja nudi učenje ruskog jezika i književnosti po modelu C je OŠ Nikole Tesle, saznali smo od Marčelje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.