MALI, A VELIKI

Riječko lokalno partnerstvo: Odabrano još sedam malih, a velikih projekata

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Oslikavat će se stepenište uz Ulicu Podhumskih žrtava, uređivati igralište i park na Školjiću, okoliš škole na Vojaku te Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata na Zametu, obnavljati povijesna konačišta u Svetom Kuzmu, Kružna će dobiti urbane separee, a na Zametu će uređivati i košarkaško igralište



RIJEKA Oslikavanje stepeništa uz Ulicu Podhumskih žrtava, Školjić za 5, Obnova povijesnog konačišta i pripadajućih suhozidova, Kružna – urbana oaza, Zajednica u kojoj živim – izvor znanja i stjecanja vještina, Branitelji za branitelje te Igre odraslih za igralište mladih – projekti su koji su odabrani i koji će se ove godine realizirati u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva, saznajemo u Direkciji za mjesnu samoupravu Grada Rijeke.


Oslikavanje stepeništa projekt je Grupe građana koja želi urediti stubište koje spaja Strossmayerovu ulicu i površinu između Osnovne škole Centar te Građevinske i tehničke škole. Planira se da motiv oslikavanja bude lik Josipa Pičmana, projektanta zgrade Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i hotela Neboder. »Školjić za 5« prijedlog je istoimene Grupe građana koji predviđa u suradnji s Gradom Rijekom uređenje postojećeg dječjeg igrališta, odnosno parka smještenog u Ulici žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8. U okviru projekta »Obnova povijesnog konačišta i pripadajućih suhozidova«, za koji inicijativa dolazi od Vijeća Mjesnog odbora Sveti Kuzam, bit će uređena površina nasuprot crkve u Svetom Kuzmu, na području Placa.


Ideja programa je da se, u smislu očuvanja baštine, revitalizira prostor na kojem je nekada bilo konačište za smještaj trgovaca, pastira i stoke. Zahvaljujući lokalnom partnerstvu novo ruho, sadržajno i izgledom, dobit će i Kružna ulica. Prema ideji Saveza udruga Molekula, u Kružnoj ulici trebali bi biti izgrađeni tzv. urbani separei – zeleni punktovi s klupama za odmor i dječje sprave. Urbani separei bili bi mjesta sa sadržajima za različite generacije i profile sugrađana koji bi tamo mogli provoditi slobodno vrijeme i unapređivati susjedske odnose.




»Zajednica u kojoj živim – izvor znanja i stjecanja vještina«, projekt je Vijeća roditelja Osnovne škole »Vladimir Gortan« i Mjesnog odbora Vojak kojim se želi urediti okoliš škole i školskog vrta, s ciljem provođenja ekološko-edukativnih učionica, te dovršetka započetih projekata »Perunika – hrvatski nacionali cvijet« i »Mediteranski vrt«.


Zahvaljujući projektu »Branitelji za branitelje« uredit će se okoliš, parkirni prostor i prilaz zgradi Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata, ali i korisnika još dviju ambulanti te Doma zdravlja što su smješteni u istoj zgradi, na adresi Braće Monjaca 5 na Zametu. Ovaj projekt je osmislila Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske županije. Prihvaćen je i projekt Košarkaškog kluba Zamet »Igrom odraslih za igralište mladih« kojim je planirano urediti i obnoviti postojeće košarkaško igralište na adresi Obitelji Sušanj 2. Postojeće igralište smješteno je uz boćalište i objekt na kojem djeluje Športsko društvo Zamet.


U proračunu Grada Rijeke za realizaciju projekata lokalnog partnerstva planiran je iznos od 200 tisuća kuna. Ukupno je za ovu godinu stiglo četrnaest projekata. Voditeljima preostalih sedam projekata koji ove godine nisu prihvaćeni, predloženo je da ih dorade te da se ponovo prijave u idućim godinama.