Adria Hydrofoil Team

Riječki studenti razvili su dva hidrokrilna plovila na električni pogon. Žele ući u top 5 u svijetu

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Tim koji će predstavljati Hrvatsku čine: Ljubomir Pozder, Filip Karađić, Boris Tomić, Marin Vidaković Liopvac, Alan Obrstar i Ivan Jokić



RIJEKA Šesteročlani tim riječkog Sveučilišta Adria Hydrofoil Team (AHT) kojeg čine većinom studenti Tehničkog fakulteta te Pomorskog fakulteta u petak je otputovao u Francusku na međunarodno natjecanje inovacija u brodogradnji Hydrocontest.


Tim koji će predstavljati Hrvatsku čine: Ljubomir Pozder, Filip Karađić, Boris Tomić, Marin Vidaković Liopvac, Alan Obrstar i Ivan Jokić, a uoči odlaska u St. Tropez Adria Hydrofoil Team u prostorima Razvojne agencije Porin predstavio je dva nova plovila s kojima će se od 2. do 11. rujna natjecati u Francuskoj.


Hidrokrilno plovilo


Navodeći kako se AHT bavi projektiranjem i izradom hidrokrilnih prototipova na električni pogon koje je moguće radio-upravljati s obale voditelj tima Ljubomir Pozder predstavio je novo hidrokrilno plovilo »IHC« nazvano prema istoimenoj tvrtki IHC Engineering Croatia d.o.o. koja je najveći sponzor projekta.





– Naše plovilo »IHC« namijenjeno je za prijevoz lakog tereta. Timovi iz različitih dijelova svijeta imali su zadatak samostalno osmisliti, projektirati i izraditi radio upravljiva plovila unutar volumenskog prostora 2,5 x 2,5 x 2 metra.


Svako plovilo mora biti pogonjeno elektro motorom, kontrolerom i baterijama određenih specifikacija koje organizator daje na korištenje. Ideja vodilja kod projektiranja trupa plovila uzeta je iz vizualnog konteksta iz prirode, jer ima fluidni oblik Sredozemne medvjedice, a ukupna masa opremljenog plovila iznosi 35 kilograma, pojasnio je Pozder.



Stjecanje znanja i vještina


Dodajući kako rad na projektu studentima omogućuje primjenu i nadogradnju stečenog teorijskog znanja te stjecanje novih znanja i vještina na područjima tehničke i ekonomske struke Pozder je kazao kako je riječki tim izradio i plovilo za prijevoz teških tereta, a nakon tri godine postojanja tima izrađena su ukupno tri plovila.


– Od 2016. godine AHT nastupa na međunarodnom natjecanju inovacija u brodogradnji Hydrocontest u partnerstvu s Pomorskim fakultetom u Rijeci i ostalim sastavnicama Sveučilišta. U kratkoj povijesti tima projektirali smo i izradili tri plovila koja su najvećim dijelom financirana sponzorstvima i donacijama domaćih i stranih tvrtki te uz potporu Studentskog Zbora Sveučilišta u Rijeci i Tehničkog fakulteta.



Važno je napomenuti da je rad studenata na projektu isključivo volonterski. Projekt je manjim dijelom financiran iz fundacije Hydros, a ostatak financija prikupljamo kroz privatna sponzorstva i donacije.


Projekt je na Tehničkom fakultetu dijelom iz članova dugogodišnjeg i uspješnog projekta RITEH Waterbike Team, kazao je vođa riječkog tima.


Ujedno je izrazio uvjerenje da će se riječki studenti uspjeti plasirati među prvih pet najboljih timova na natjecanju te je zaključio kako je njihov rad u posljednjih godinu dana poduprlo pedesetak donatora, a studenti su za izradu plovila utrošili 150 radnih dana.