Je li diploma za policu?

Riječki studenti biotehnologije održali godišnju konferenciju, stigli im i potencijalni poslodavci

Ingrid Šestan Kučić

S konferencije u Kampusu

S konferencije u Kampusu

Konferencija je pokušala dati odgovor na pitanje zašto da studenti ostanu u Hrvatskoj i što se od njih kao od budućih zaposlenika očekuje



RIJEKA – »Je li diploma samo za policu unutar doma?« naziv je ovogodišnje studentske konferencije Udruge studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci (USBRi) koja se već šest godina odvija pod nazivom »Budućnost i perspektiva«.


Navodeći kako je cilj konferencije informiranje studenata i davanje smjernica za daljnju edukaciju i zaposlenje članica organizacijskog odbora, Dorotea Neuberg, kaže da je konferencija ujedno i prilika studentima za razgovor s potencijalnim poslodavcima.


– Jedan od ciljeva je predstaviti poslodavcima što se sve s našom diplomom može. Naime, magistri biotehnologije u Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno prepoznati, jer naš je studij interdisciplinaran, a upravo je ta interdisciplinarnost na hrvatskom tržištu rada neprepoznata, dok je vani naša struka tražena.




Stoga na konferenciji sudjeluju predstavnici znanosti i potencijalni poslodavci kako bi odgovorili na pitanja zašto da studenti ostanu u Hrvatskoj i što se od njih kao od zaposlenika očekuje. Ove smo godine promijenili koncept same konferencije te zamijenili tipična »ex cathedra« predavanja stvarnim razgovorom i time potaknuli studente na razmišljanje o mogućnostima, uvjetima i načinima zaposlenja u industrijskom i akademskom sektoru nakon stečene diplome.


Sam naziv konferencije »Je li diploma samo za policu unutar doma?« ukazuje na stav današnjih studenata prema vlastitoj budućnosti. Kako bismo im pomogli, odlučili smo organizirati tri panel-rasprave u kojima sudjeluju predstavnici industrije, znanosti i visokog obrazovanja te Alumni Odjela za biotehnologiju.


Ovakvim pristupom želimo sudionike osvijestiti o mogućnostima u Hrvatskoj nakon završenog studija, ali isto tako i buduće poslodavce uputiti u našu plasiranost na tržištu rada, konkurentnost te specifičnost znanja i vještina koje posjedujemo.


Također za sudionike su organizirane edukativne radionice »Life-hacks za burzu«, »Tips&tricks za brucoše« i »Od profila na LinkedIn-u do posla u 5 koraka«, kazala je Neuberg. Konferencija je okupila osamdesetak studenata te poslodavce, poput tvrtki Halmed, Roche te Primevigilance.