Na Korzu 16 zadovoljni

Riječki proračun u suficitu od 102 milijuna kuna

Damir Cupać

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Višak prihoda u najvećoj je mjeri rezultat potpisanog sporazuma s Republikom Hrvatskom o namirenju dugovanja ustupanjem nekretnina, ali i prihoda od europskih fondova kojim se financiraju veliki gradski projekti, oni u kulturi, ali i energetska obnova gradskih objekata



RIJEKA Grad Rijeka u prvih šest mjeseci 2019. godine ostvario je suficit od oko 102 milijuna kuna. Višak prihoda u najvećoj je mjeri rezultat potpisanog sporazuma s Republikom Hrvatskom o namirenju dugovanja ustupanjem nekretnina, ali i prihoda od europskih fondova kojim se financiraju veliki gradski projekti, oni u kulturi, ali i energetska obnova gradskih objekata.


– Ukupni prihodi i primici ostvareni su u iznosu od oko 450 milijuna kuna, 41,4 posto godišnjeg plana, a ukupni rashodi i izdaci proračuna izvršeni su u iznosu od oko 390 milijuna kuna, 33,3 posto godišnjeg plana. Rezultat je višak prihoda od oko 102 milijuna kuna, od čega se 99 milijuna kuna odnosi na višak prihoda proračunskih sredstava, a oko tri milijuna kuna na višak prihoda proračunskih korisnika, izjavio je pročelnik Odjela gradske uprave za financije Ante Mađerić.


On je podsjetio da je u prvom polugodištu 2019. godine Grad Rijeka ostvario prihod u iznosu od 49,2 milijuna kuna po osnovi Sporazuma s Republikom Hrvatskom o namirenju dugovanja ustupanjem nekretnina.




– Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 28. veljače 2019. godine donesena je Odluka o prihvaćanju Sporazuma te je Grad Rijeka s Republikom Hrvatskom potpisao navedeni Sporazum kojim Grad ustupa Republici Hrvatskoj nekretnine procijenjene tržišne vrijednosti u iznosu od 49,2 milijuna kuna. U prvom dijelu godine bilježimo veće ostvarenje prihoda od pomoći i poreznih prihoda. Prihodi od pomoći su ostvareni s povećanjem od 12 milijuna kuna, a porezni prihodi s povećanjem od 14,6 milijuna kuna. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 28. veljače 2019. godine, donesena je nova Odluka o komunalnoj naknadi. Novom Odlukom su na drugačiji način utvrđene zone naplate komunalne naknade te su izvršene korekcije koeficijenata zona sukladno stupnju komunalne opremljenosti pojedinih područja u gradu, podsjetio je Mađerić.


On je dodao da je najznačajnije obilježje proračuna u posljednjih nekoliko godina investicijski ciklus kojim dominiraju ulaganja u kulturnu infrastrukturu i ulaganja u energetske obnove objekata osnovnih škola i dječjih vrtića.


– Ulaganja u kulturnu infrastrukturu uključuju projekt revitalizacije kompleksa Benčić, od uređenja Dječje kuće, nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka te pripadajućih javnih površina, kao i dovršetak uređenja Upravne zgrade Šećerane kao novog sjedišta Muzeja grada Rijeke, uz obnovu broda Galeb u sklopu projekta Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine. Zbog složene procedure postupaka javne nabave usporena je planirana dinamika početka radova kod pojedinih projekata te će se oni intenzivirati u drugom dijelu godine i u idućoj 2020. godini, najavio je Mađerić.


Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je lijepo slušati izvještaj o suficitu gradskoga proračuna i podatak o 100 milijuna kuna viška, ali je naglasio da to ne znači da Grad Rijeka ima novca na razbacivanje.


– Višak je rezultat potpisanog sporazuma s Republikom Hrvatskom o namirenju duga, a veliki je i iznos namjenskih sredstava za europske projekte. Ugovoreni su svi radovi i taj novac će se potrošiti do kraja godine. Značajno su povećani prihodi od poreza na dohodak što je rezultat ili povećanja plaća, ili povećanja zaposlenosti. No, ministar financija Zdravko Marić očito nas misli opet “nagraditi” najavom nove porezne reforme. Ako se ostvare njegove zamisli, oslobađanje od poreza za zaposlenike do 25 godine, a smanjenje onih do 30 godine, to će značiti 30 milijuna kuna manje prihoda za Grad Rijeku. Nemam ništa protiv poreznih reformi koje rasterećuju cijenu rada, ali zakonodavac mora voditi računa o tome da je porez na dohodak najvećim dijelom prihod lokalne samouprave. Zbog toga nam se treba osigurati novi prihodi ili nadoknaditi manjak kompenzacijskim mjerama. U svakom slučaju najavljena će porezna reforma pogoditi najveće gradove, ali nešto više o svemu znat ćemo kada budemo pripremali proračun za sljedeću godinu, rekao je Obersnel.