RInkluzija

Riječki model podrške učenicima s teškoćama: Financiranje pomoćnika u nastavi riješeno za iduće četiri godine

Ingrid Šestan Kučić

Pomoćnici u nastavi i djeca – izbjegnute napetosti oko kašnjenja s natječajem  / arhiva NL

Pomoćnici u nastavi i djeca – izbjegnute napetosti oko kašnjenja s natječajem / arhiva NL

Ukupan proračun za četiri godine iznosi gotovo 9,8 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava, odnosno 8,3 milijuna kuna, osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak od 1,4 milijuna kuna osigurat će se iz proračuna Grada Rijeke



 Dobivanjem sredstava Europskog socijalnog fonda za provođenje projekta »RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama« nastavljena je uspješna »berba« EU novca u zadnjih godinu dana – istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Pojašnjavajući kako se sredstva za provedbu ovog projekta, već četvrtu godinu za redom osiguravaju iz EU-a, Obersnel je istaknuo da je ove godine razlika u tome što su odobrena sredstva za idući četverogodišnji period, a ukupan proračun za četiri godine iznosi gotovo 9,8 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda.


– Riječ je o 8,3 milijuna kuna, a ostatak od 1,4 milijuna kuna osigurat će se iz proračuna Grada Rijeke. Posebno smo zadovoljni što je projekt RInkluzija ocijenjen s maksimalnih sto bodova, a ove godine će nam ta sredstva omogućiti zapošljavanje 52 pomoćnika. Pozitivno je što su sredstva odobrena za iduće četverogodišnje razdoblje, jer to znači da će biti izbjegnute dosadašnje napetosti oko kašnjenja s raspisivanjem natječaja, no to je zahtijevalo i predviđanje broja djece koja će u iduće četiri godine ući u obrazovni sustav, a trebat će pomoćnika u nastavi – istaknuo je Obersnel.


On je još jednom podsjetio da je Rijeka bila prvi hrvatski grad koji je krenuo s programom pomoćnika u nastavi i to još 2009. godine, no kako je upozorio Obersnel, od tada se upozorava na potrebu usustavljanja pomoćnika, a taj problem još uvijek nije riješen.




– Financiranje pomoćnika riješeno je za iduće četiri godine, no možemo postaviti pitanje što će biti nakon te četiri godine. Smatramo da bi Vlada dugoročno trebala riješiti problem zapošljavanja pomoćnika – upozorio je gradonačelnik.


Dodajući kako su do sada provedene dvije javne rasprave o Nacrtu prijedloga Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj napomenula je da nažalost do današnjeg dana Pravilnik nije usvojen te zapošljavanje pomoćnika nije sustavno regulirano. Sušanj je ujedno kazala da je u riječkim školama oko 555 učenika s teškoćama u razvoju, a pomoćnici u nastavi dodijeljeni su onim učenicima koji savladavaju nastavni plan i program škole koju pohađaju, ali imaju teškoće koje ih sprečavaju u funkcioniranju bez pomoćnika u nastavi.


– Treba razumjeti da pomoćnik nije dodijeljen pojedinom djetetu. On pomaže i drugoj djeci, kao i nastavniku. To nije odnos 1:1 i tu je odgovor na pitanje zbog čega je u jednom razredu koji ima dvoje učenika s teškoćama, jedan pomoćnik – kazala je Sušanj.


Za 52 radna mjesta pomoćnika prijavilo se 173 kandidata, a odabrani pomoćnici pružat će podršku 60 učenika s poteškoćama iz 17 redovitih riječkih osnovnih škola i jedne posebne odgojno-obrazovne ustanove, čime će se osigurati uvjeti za njihovo poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.