Misno slavlje

Riječki kapucini obilježili 36. obljetnicu preminuća fra Ante Tomičića

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Svečanim misnim slavljem, koje je u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske predvodio mons. Ivan Milovčić, riječki kapucini obilježili su 36. obljetnicu preminuća sluge Božjega fra Ante Tomičića.


Nadbiskupijski postupak za proglašenje blaženim službeno je pokrenut 12. srpnja 2005. godine. Inicijativu su 2000. godine pokrenuli vjernici koji su fra Antu svakodnevno susretali u kapucinskoj crkvi u Rijeci, a kasnije dolazili na njegov grob. Svečanim euharistijskim slavljem i sjednicom u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci je u nedjelju, 9. veljače 2014. godine svečano završen informativni nadbiskupijski proces za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Ante Josipa Tomičića. Svečano misno slavlje tada je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, uz koncelebraciju gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića i krčkog biskupa mons. Valtera Župana te brojnih svećenika Riječke metropolije. Uz biskupe Riječke metropolije događaju su tada nazočili i vicepostulator o. Stanko Dodig, promicatelj pravde prof. dr. Slavko Zec, bilježnik Donat Košćak, prevoditelj dokumenata na talijanski jezik fra Jure Šarčević te mons. Milan Simčić, sudac koji je prema riječima riječkog nadbiskupa obavio veliki dio posla unatoč svojoj poodmakloj životnoj dobi. Zapečaćeni dokumenti prebačeni su u Kongregaciju za proglašenje svetih u Vatikanu na nastavak procesa.


Ovaj budući blaženik rođen je 23. ožujka 1901. godine u ličkoj župi Ričice, a kapucinski habit obukao je 1919. godine u Varaždinu. Redovničko ime Ante uzeo je po sv. Antunu Padovanskom. Svečane doživotne zavjete dobio je iz ruku fra Bernardina Škrivanića u splitskom svetištu Gospe od Pojišana na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 1921. godine U riječkom samostanu na Žabici proveo je 34 godine – od 1947. do 1981. godine. Obavljao je službu vratara i sakristana. Umro je 25. studenog 1981. godine, a njegovi posmrtni ostaci položeni su u kriptu crkve Gospe Lurdske na Žabici.