Nikola Kovačić

Riječki glazbenik od malena uređuje božićne jaslice: ‘Ta se strast rodila još u djetinjstvu’

Sanja Gašpert

Nikola Kovačić u svojim jaslicama

Nikola Kovačić u svojim jaslicama

Zaposlenik HNK-a Ivana pl. Zajca Nikola Kovačić kao dijete je, kaže, roditeljima zauzeo pola dnevnog boravka za kućne jaslice. Jednoga dana mama mu je rekla: »Sad je dosta, idi pateru Stanku u Kapucinsku crkvu i tamo uredi jaslice.« Tako je i bilo, pa i danas uživa u njihovoj izradi



RIJEKA Više od dva desetljeća Crkvu Gospe Lurdske u Rijeci, Kapucinsku crkvu, u blagdansko vrijeme krase jaslice koje su posebne po tome što su figure veće nego u većini drugih jaslica, neke čak napravljene i u prirodnoj veličini. I ove godine od 24. prosinca pa sve do 20. siječnja Riječani i njihovi gosti koji posjete ovu riječku crkvu mogu uživati u blagdanskom ozračju jaslica koje, kao i svih proteklih godina za tu prigodu priprema Nikola Kovačić, akademski glazbenik zaposlen u HNK-u Ivana pl. Zajca.


Velike figure


Već početkom prosinca svake godine Nikola Kovačić svakodnevno dolazi u Kapucinsku crkvu i provodi vrijeme u pripremi jaslica. Iako figure postoje već godinama, svake se godine pripremi nešto novo, neke se figure trebaju popraviti, obnoviti.


– Posljednjih deset, možda čak i više godina uređujemo jaslice samo s velikim figurama. Moj posao pomaže mi u tome, umjetnost mi nije strana. Naime, sviram u orkestru, ali volim svaku vrstu umjetnosti. Svi me pitaju što me u tome privlači. Ne znam, odmalena me to privlačilo.





»Ditešce, ditešce, obvito v plenice. Obrni rado k nama tvoje milo lice. Volak, oslak, sapom te v štalici tepliju, anđeli se na nebu tebi veseliju«, poruka je na ovogodišnjem plakatu jaslica koje se u Kapucinskoj crkvi mogu razgledati već od danas, svakodnevno od 7 do 12 i od 16 do 20 sati, sve do 20. siječnja sljedeće godine.



Najprije sam jaslice uređivao doma, još kao dijete, roditeljima sam znao zauzeti pola dnevnog boravka pa nisu mogli primati goste. Jednoga dana mama mi je rekla: »Sad je dosta, idi pateru Stanku u Kapucinsku crkvu i tamo uredi jaslice.«


Ona se možda i šalila, ali ja sam to ozbiljno shvatio, i evo već godinama sam tu i svake godine uređujem jaslice za vjernike ove crkve, ali i ostale goste, turiste, putnike namjernike. U početku je to bilo dosta skromno, ali smo s godinama širili ponudu, kaže Kovačić.


Velike figure radila je umjetnica Alojzija Ulman iz Vinkovaca, danas pokojna, koja je radila i interijere crkava. Najveći broj njezinih radova upravo su bile figure za jaslice, pa je, kaže Kovačić, od pape Ivana Pavla II. dobila nagradu za najzanimljivije jaslice.


– Jaslice čini desetak figura Svete Obitelji, jednog kralja, četiri pastira, od ove godine imamo i novoga, plus 44 ovce. Mahovinu smo brali okolo. Puno toga smo dobili kao donacije. Najveći donatori su iz Ljubljane, odakle je došao materijal Samson Kamnika, Kalina d.o.o. iz Rijeke darivao je boje i lakove, a donirali su i drugi donatori.


U početku smo imali samo četiri ovce, danas ih imamo čak 44. Danas nam nove ili zamjenske figure, između ostalih, radi akademska kiparica Željka Birtić, koja nam je napravila veliku figuru vola i novog pastira. Umjetnik iz kazališta Stjepan Buković napravio nam je platno koje predstavlja nebo, a originalno platno radio je slikar Josip Pavlović, kaže Kovačić.


Mnogi pomažu


Gvardijan kapucinskog samostana fra Eugen Pavlek kaže kako su ove jaslice posebne po mnogočemu – imaju velike figure, sav materijal je prirodan, od kamena, mahovine, zemlje, do borova, imaju umjetničku vrijednost, jer ih je radila poznata umjetnica, ujedno svake godine donose neku novinu, a ove je godine figura iznenađenja novi pastir. Posebnost je ove godine, kaže fra Pavlek, i slavna slika neba, koja je također velika i privlači pažnju mnogih.


– Zanimljivo je da je jedna figura napravljena po jednom našem, danas pokojnom fratru – fra Benku. Vjernici na jaslice reagiraju jako dobro, zahvalni su i svake im se godine dive, naravno, posebice najmlađi. Dolaze nam i turisti, a dvije gospođe koje žive u inozemstvu prošle su mi godine kazale kako su obišle jako puno gradova u svijetu i vidjele mnogobrojne jaslice, ali su im ove naše najljepše.


Drago nam je i ponosni smo što baš naša crkva ima takve jaslice. Znate, za njih je potreban i veliki prostor, jer figure su velike, a borovi u prirodnoj veličini. Naš Nikola je jako vrijedan i svake je godine pun novih ideja kako da ukrasimo jaslice, kaže fra Pavlek, koji zahvaljuje svim donatorima koji iz godine u godinu pomažu da se ove jaslice održe, obnove, ali i doprinesu blagdanskom ozračju.


– Mnogi nam pomažu, Nikola Dujmović s Krka ove nam je godine darivao čemprese i raslinje, Šumarija Mrkopalj svake nam godine daruje borove. Hvala i TommiGradnji, Zoranu Nikoliću i Klaudiju Aničiću. Treba zahvaliti i suradnicima, svima koji su pomagali našem Nikoli, njegovim kolegama iz kazališta koji su svoje slobodno vrijeme provodili u slaganju jaslica. Sve treba biti na svom mjestu, posloženo, kaže fra Pavlek.