Reakcija na napade

Riječki dožupan zabrinut: ‘Napadi na Srbe više nisu izolirani. U opasnosti je cijela Hrvatska’

Marinko Glavan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Bojim se da smo prošli točku u kojoj su osude dovoljne za zaustavljanje napada na pripadnike srpske manjine, kaže Mamula



RIJEKA – Najoštrije osuđujem napad koji se dogodio u Viškovu, ali bojim se da smo prošli točku u kojoj su osude dovoljne za zaustavljanje ovakvih napada na pripadnike srpske manjine, komentirao je Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana iz redova srpske nacionalne manjine, jučerašnji napad na Dobrivoja Arsića.


Mamula je podsjetio na premlaćivanje Radoja Petkovića, potpredsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva, koji je od zadobivenih ozljeda preminuo, na uvredljive poruke išarane na automobilu predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine u Rijeci Mile Opačića, kao i na nedavne napade na Srbe u Kninu.


– Ovakvi incidenti nisu više slučajni ni izolirani, nego postaju opasni ne samo za Srbe, nego i za Republiku Hrvatsku i njene građane u cjelini. Očekujemo od vlasti na svim razinama da napokon reagira, kao i da se događaji kod Knina okarakteriziraju kao ono što jesu, a to je napad iz mržnje. Samo na taj način, ako jasno i glasno kažemo što se događa, možemo takve pojave iskorijeniti iz hrvatskog društva.




To moraju jasno reći i premijer i predsjednica te na taj način poručiti u kom smjeru naša država ide. Previše se toga tolerira, gura pod tepih, od ustaških pozdrava, do portreta poglavnika u domovima najviših državnih dužnosnika, a sve to utječe na one željne agresije, da krivce za svoje neuspjehe i razočaranja pronađu u onima u koje se upire prstom, u ovom slučaju Srbe.


Nastavi li se tako, nije daleko trenutak kada će se ta oštrica agresije okrenuti i prema drugima, a ne samo Srbima. Ako država, a tu u prvom redu mislim na najviše državne dužnosnike, poput premijera i predsjednice, uskoro ne reagiraju, bojim se da će se stvari oteti kontroli i da će Hrvatska postati država-slučaj, rekao je Mamula.