Treće izdanje

Riječki dječji festival ‘Tobogan’ otvara se u srijedu spektakularnim nastupom Worldbeatersa

Hina

Foto Worldbeaters Music

Foto Worldbeaters Music



RIJEKA Treći dječji festival »Tobogan« Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture počet će spektakularnim programom otvaranja 26. lipnja u 20 sati u središtu Rijeke, uz nastup »Spark!« bubnjara iz britanske organizacije Worldbeaters, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak u Rijeci.


Worldbeaters postoje od 2009. godine i stekli su reputaciju uličnog teatra svjetske klase, a njihov nastup je karakterističan po jedinstvenim kostimima i koreografiji punim boja i bljeskova. U Rijeci će od 20 sati nastupiti na trgu 128. brigade HV, odakle će voditi publiku preko Korza do Klobučarićevog trga.


U nastavku otvorenja će se na Klobčarićevom trgu u 21 sat predstaviti svjetleće ptice nizozemskog Close-Act teatra.




Ovogodišnji festival »Tobogan« najveći je do sad i u dva tjedna trajanja obuhvatit će više od 50 kreativnih radionica i 32 javna događanja na različitim mjestima u gradu, najavila je voditeljica programskog pravca Dječja kuća Rijeka 2020 Jelena Milić. U izvedbenom dijelu programa su projekcije dječjih filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerti a priredit će se i izložbe, vođene šetnje gradom i prirodom, video igre i disko.


Tobogan je zamišljen kao događanje koje potiče djecu i roditelje na druženje, upoznavanja i susrete te kao kreativna način provođenja školskih praznika. Sva događanja su besplatna za male sudionike. Među radionicama su one o modelima čitanja priča, izrade bookmarkera za knjige, stripa, video radova i animiranog filma i slično.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je ovaj program osmišljen još u vrijeme pripreme kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture. Ovo je jasna najava svega što će se događati u budućoj Dječjoj kući, čije je uređenje počelo u kompleksu Benčić rekao je. Dugoročno je ovaj program možda i najkonstruktivnije ostvarenje EPK 2020, ocijenio je.


U organizaciji festivala sudjeluju Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i tvrtka Rijeka 2020.