Izvještajno-tematska konvencija

Riječki SDP: “Milanović pobjeđuje u drugom krugu, a na izborima za Sabor želimo više od 30%”

Barbara Čalušić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Prema mišljenju Željka Jovanovića način na koji Vojko Obersnel vodi grad, najbolji je put kako dobiti izbore, a to je prema njegovom mišljenju, sasvim suprotno od onoga što radi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je pet godina mandata bacila u vjetar i degradirala funkciju predsjednika



RIJEKA – Smjer kojim ide Hrvatska nije dobar, funkcija predsjednika države se estradizira, a jedina brana konzervatizmu na čijem se udaru nalazi cijela Europa, stranke su ljevice i socijaldemokracije – neke su od poruka koje su se mogle čuti na izvještajno-tematskoj konvenciji riječkog SDP-a koja se u prvom redu bavila realizacijom koalicijskog programa »Rijeka za sve« te predstojećim predsjedničkim izborima.


Dopredsjednik SDP-a Zlatko Komadina pozdravio je okupljenih 98 članova prisjećajući se vremena kada je prije trideset godina pristupio SDP-u ističući kako mu se čini da se Hrvatskoj u ovom trenutku ponavljaju jednako teška vremena. Članovima je poručio da je za SDP važno da nakon svakog izbornog ciklusa izađe što jači, apostrofirajući pritom izbore za Europski parlament.


– Kada se glave zbiju, vidi se i rezultat. Cilj europskih izbora bio nam je osvojiti tri mandata, a dobili smo četiri, konsolidirali smo stranku, ali i pozicionirali SDP. Na ovim izborima cilj nam je ulazak u drugi krug, a sve nakon toga znači da imamo predsjednika, rekao je Komadina koji je s izborima za predsjednika povezao i predstojeće parlamentarne upozoravajući kolege i koalicijske partnere da uoči »najvažnijih« izbora ne gledaju pojedinačne interese i smanje apetite. Priznao je i da, objektivno, socijaldemokracija ima problema u provedbi, kao i da Europska unija svoj program manifestira na neoliberalnom kapitalizmu, a primjer štrajka učitelja je primjer kako se ne vodi vlast – bahato i osiono.




Vojko Obersnel svoje je izlaganje posvetio strategiji razvoja Rijeke od 2014. do 2020. godine, ističući kako je u posljednje tri godine u gradu realizirano jako puno na svim područjima.


– HDZ se time jako hvali, ministar Butković otvara sve što stigne i to je lijepo vidjeti, no moramo reći da je velik dio projekata započeo u mandatu naše vlade. Nažalost nismo uspjeli produžiti mandat u kojem smo ušli u Europsku uniju, a HDZ je došao u mnogim stvarima na gotovu situaciju gdje je mogao povući sredstva. U ovom trenutku u projekte lučke i željezničke infrastrukture ulaže se 110 milijuna eura od čega je većina priprema odrađena kad je na čelu Lučke uprave bio naš član, upozorio je Obersnel.


Prema mišljenju Željka Jovanovića način na koji Vojko Obersnel vodi grad, najbolji je put kako dobiti izbore, a to je prema njegovom mišljenju, sasvim suprotno od onoga što radi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je pet godina mandata bacila u vjetar i degradirala funkciju predsjednika.


Dotaknuo se novog zajedništva u SDP-u ističući kako se predsjednički izbori iščekuju u motivirajućoj atmosferi, a cilj je na parlamentarnim izborima osvojiti više od 30 posto mandata.


Jedan od gostiju koji su pozdravili konvenciju bio je i Danko Švornić, predsjednik Liste za Rijeku koji je konstatirao da suradnja sa SDP-om ide uzlaznim smjerom i rezultira donošenjem odluka koje su interesu građana.


– Našu suradnju treba čuvati i dalje jer smo, i jedni, i drugi, progresivna opcija koja se može suprotstaviti primitivizmu koji prijeti Hrvatskoj, rekao je Švorinić.