Vijeće romske nacionalne manjine

Riječki Romi osudili prosvjed u Međimurju: Pomozite Romima – obrazujte ih i zaposlite

Damir Cupać

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA – Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine za Rijeku Surija Mehmeti upozorio je na lošu poziciju romske zajednice u Čakovcu i Međimurju, a povod je nedavno održani prosvjed.


– Romi su u tom kraju desetljećima maltretirani i izopćeni od domicilnog stanovništva. Postojao je i europski projekt u vezi s integracijom romske manjine, ali novac se nije izdvajao za njih, već za druge i nije postojala politička volja za rješavanje ovog problema. I u vrijeme Ante Pavelića u tim su krajevima Romi bili maltretirani i protjerivani, ubijani poput divljih životinja. Strava i užas.


Danas nas opet grupiraju umjesto da nam daju ista prava pred zakonom. Nije mi jasan taj mladić koji kao sam organizira prosvjed i provodi hajku protiv Roma koji su njegovi sumještani. Ali ne organizira prosvjed protiv lopovluka u državi, protiv korupcije i mita, protiv neimaštine, zatvaranja radnih mjesta, izjavio je Mehmeti.




On je dodao da ni državna ni lokalna vlast u tom kraju nisu napravili puno kada je riječ o integraciji romske nacionalne manjine.


– Sasvim suprotno jer su ih čak htjeli ograditi žicom. Čak su živjeli u zemunicama tijekom 1990-ih. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi ne zna i ne može pomoći. On je produžena ruka ove vlade i mogao je više napraviti. Lokalnoj vlasti ne odgovara povećanje nataliteta kod Roma jer samo razmišljaju o izborima. Romima se može pomoći ako im se omogući obrazovanje, zapošljavanje i ako ih se tretira kao ravnopravne građane. Ali ne, oni će radije uvoziti radnike nego što će Romima dati posao, ocijenio je Mehmeti.


Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Sadik Krasnić poručio je da bi svi ostali hrvatski krajevi mogli učiti od PGŽ-a i Rijeke kada je u pitanju integracija romske nacionalne manjine.


– Mi nemamo nikakvih problema i ponašamo se civilizirano jer nam je omogućen život dostojan čovjeka. Mi drugu državu, županiju i grad nemamo, poštujemo domicilnu kulturu, ali čuvamo svoju tradiciju. Zato možemo biti primjer drugima, i mi kao romska zajednica, ali i lokalna i regionalna vlast. Apeliram na sve koji mogu riješiti probleme romske nacionalne manjine da to naprave, a svim Romima u Hrvatskoj dajemo podršku, zaključio je Krasnić.