Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Stečaj brodogradilišta

Riječki 3. maj spao na manje od tisuću radnika. Žele analizirati ponude partnera, GSV ih u tome podržava

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2019. u 15:43 2019-02-01T15:43:45+01:00

Damir Bačinović rekao je da je stanje u 3. maju svakim danom sve gore, da je radnika sve manje, sada 986, te da su i brojne manje kooperantske tvrtke u problemima ili su prestale s radom

RIJEKA Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) Primorsko-goranske županije u petak je poduprlo zahtjev Sindikalog odbora za opstojnost 3. maja da tri predstavnika radnika sudjeluju u radu tima za analizu i vrednovanje prispjelih ponuda za Uljanik i 3. maj, izjavio je nakon sjednice predsjednik GSV-a Damir Bačinović.

Bačinović je naglasio da je zatraženo i da se 3. maj što prije i u svakoj varijanti rješenja izdvoji iz Uljanik grupe.

Rekao je da je stanje u 3. maju svakim danom sve gore, da je radnika sve manje, sada 986, te da su i brojne manje kooperantske tvrtke u problemima ili su prestale s radom.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić je rekao da radnici ne znaju što će biti, da ne mogu sudjelovati u odlučivanju, pa traže da imaju svoje predstavnike, stručne trećemajce, u postupku analize ponuda.

Predsjednik Uprave Uljanik grupe Emil Bulić izjavio je u utorak nakon sastanka sa sindikatima i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom kako je »šest potencijalnih partnera obavilo dubinsko snimanje Uljanikova poslovanja, ali nije otkrio o kome je riječ jer je Uljanik izlistan na burzi«.

Ministar Horvat rekao je da je procijenjeni trošak restrukturiranja 800 milijuna eura. Dodao je kako će Vlada i budući strateški partner učiniti sve da ne dođe do stečaja u 3. maju.

U siječnju su pokrenuta dva osvojena prethodna postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka – na Trgovačkom sudu u Rijeci nad dužnikom Brodogradilištem 3. maj, a na Trgovačkom sudu u Pazinu nad Uljanik brodogradilištem. Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju je najavljeno je za 6. veljače, a za Uljanik brodogradilište 29. ožujka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.