Strože kazne

Riječka policija vozačima u osam dana naplatila pola milijuna kuna kazni. A tek su počeli…

Slavica Kleva

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U pojačanom nadzoru najtežih prekršaja, posebno formirane skupine riječke policije su u samo osam dana, od 2. do 8. rujna kontrolirale 2.208 vozila, odnosno vozača i zabilježile 1.342 prekršaja



RIJEKA – Ako je suditi na temelju podataka koje je Policijska uprava primorsko- goranska objavila, samo za prekršitelje vozače koji su »ulovljeni« istovremeno s mobitelom i upravljačem, uprihodovali su stotinjak tisuća kuna, jer po novom Zakonu, kazna za takav prekršaj iznosi tisuću kuna.


Naime, u pojačanom nadzoru najtežih prekršaja riječka policija je u samo osam dana, od 2. do 8. rujna kontrolirala 2.208 vozila, odnosno vozača i zabilježila 1.342 prekršaja. Objavljeno je da su u 103 slučaja izdali optužni prijedlog za prekršaj korištenja mobitela u vožnji, što iznosi nešto više od stotinjak tisuća kuna. Od ukupnog broja prekršaja, četiri vozača su upravljala teretnjakom i razgovarala na mobitel.


Točno je da je jedan dio vozača platio kaznu na mjestu zbivanja pa ona iznosi 500 kuna, no, kad se tom podatku pribroji i činjenica da je 400 vozača uhvaćeno u prekršaju nekorištenja sigurnosnog pojasa, onda je to lijepa suma koja se slila u državni proračun u kratko vrijeme, najmanje pola milijuna kuna za najteža dva prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.




Tijekom kontrole vozača zabilježeno je i 229 prekršaja prekoračenja brzine što je treći rizičan faktor, odnosno jedan od najtežih prekršaja.


Vožnja s promilima


S obzirom na specifikaciju prekršaja prekoračenja brzine, većina ih je zabilježena izvan naseljenih mjesta, 145 prekršaja, od kojih su četiri vozača počinila prekršaj prekoračivši brzinu za više od 50 kilometara na sat. A za te prekršaje novčana kazna iznosi do sedam tisuća kuna i minimalno tri mjeseca bez vozačke dozvole.


Od 37 vozača koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola, kod većine njih, četrnaest vozača, izmjerena je koncentracija alkohola između 0,5 i 1 promila alkohola u krvi. Novčana kazna za te prekršitelje iznosi 5 tisuća kuna.


Ako im to nije prvi put, već su »ponavljači« odnosno nalaze se u prekršajnoj evidenciji, gube vozačku dozvolu na tri, u težim slučajevima i na šest mjeseci. No, devet vozača je napuhalo preko 1,5 promila, što vozača može stajati novčane kazne u iznosu do 20 tisuća kuna.


Pretjecanja i obilaženja


Od sveukupnog broja prometnih prekršaja na području Rijeke i okolnih mjesta te na području Crikvenice, Krka i Opatije zabilježeno je 748 prometnih prekršaja, a posebno formirane skupine koje su kontrolirale odvijanje prometa su sastavljene od posada policijskog presretača, policijskih motociklista i auto-ophodnji policijskih službenika prometne i temeljne policije.


Tijekom pojačanog nadzora prometa zabilježeni su i drugi prometni prekršaji, od kojih je izdvojeno 30 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja, sedam prekršaja upravljanja osobnim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, šest prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme važeće zabrane, a za te prekršaje se po novom Zakonu mogu izricati kazne u rasponu od najmanje deset do maksimalnih dvadeset tisuća kuna.


U proteklom tjednu kada se odvijao pojačan nadzor zabilježene su 62 prometne nesreće u kojima je šest osoba teže, a osam lakše ozlijeđeno. I stoga, policija najavljuje ustrajanje u poduzimanju mjera u skladu sa zakonskim ovlastima, a sve s ciljem da se unaprijedi ukupno stanje sigurnosti prometa na cestama i smanji mogućnost nastanka najtežih posljedica u prometu.


Bez kacige 35 vozača


Nadzor prometa bio je usmjeren i na vozače mopeda i motocikliste kao jedne od najugroženijih skupina u prometu.


Od 2.208 kontroliranih vozila 307 kontrola se odnosi na vozače mopeda i motocikala kod kojih je zabilježeno 72 prekršaja. Najveći broj prekršaja vozača ovih vozila je nekorištenje zaštitne kacige, ukupno 35 prekršaja.