Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
10. prosinca 2019.
Prva u Hrvatskoj

Riječka Biobanka TransMedRi: Proučavanje zloćudnih bolesti zalog za budućnost

snimio Marko Gracin
snimio Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2019. u 7:13 2019-07-30T07:13:37+02:00

Već imamo primjere koji ukazuju na značaj koji ima prikupljanje i registriranje pojedinih vrsta uzoraka na primjeru biobanke krvi iz pupkovine Zaklade Ana Rukavina - kaže voditeljica biobanke Sanja Štifter

RIJEKA - Riječka Biobanka TransMedRi, prva takve vrste u Hrvatskoj, od osnutka ima zadatak prikupljati, identificirati i definirati prirodu i porijeklo biouzoraka te ih nakon toga pohraniti i čuvati u optimalnim uvjetima. Navodeći kako su Biobanku prije osam godina osnovali Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci i Klinički bolnički centar Rijeka. Njena voditeljica prof. dr. Sanja Štifter pojašnjava da je svrha proučavanje poglavito zloćudnih bolesti poput tumora dojke, karcinoma debelog crijeva, melanoma, tumora glave i vrata, tumora pluća, ginekoloških tumora, tumora urotrakta i muškog spolnog sustava te biouzoraka drugih sijela, a u sklopu istraživanja spontanih i medicinski induciranih pobačaja, uzoraka oralne sluznice.

- Prilikom njenog osnivanja prepoznato je da je Biobanka esencijalna za buduća translacijska istraživanja i istraživanja u kliničkom kontekstu. Ulogu voditeljice Biobanke preuzela sam od prof. dr. Nives Jonjić koja ju je ispred Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci osmislila i vodila od njenog osnutka kako bi u sadašnjem trenutku održavanje i razvoj biobanke nastavio osiguravati neke od preduvjeta nužnih za provođenje kliničkih translacijskih istraživanja i neometani razvoj budućeg Centra za translacijsku medicinu, kaže Štifter.

Upravo stoga, dodaje, Biobanka mora u potpunosti biti spremna i aktivna kako bi u bliskoj budućnosti mogla zadovoljiti neke od potreba za kliničkim uzorcima u trenutku kada Centar za translacijska medicinska istraživanja započne s radom.

Baza budućeg centra

Do tada će se prikupljeni uzorci, najvećim dijelom izravno preko Klinika KBC-a Rijeka, odnosno suradnih timova biobanke i istraživača imenovanih za prikupljanje patoloških biouzoraka, preko Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta, obrađivati i čuvati te se koristiti u aktivnim odobrenim istraživačkim projektima suradnika istraživača biobanke.

- Biobanka TransMedRi će biti integralni dio Centra za translacijska medicinska istraživanja (TransMedRi) i predstavlja jedan od bazičnih segmenata budućeg Centra koji u sklopu svojih aktivnosti uspostavlja i inicijalne suradnje. Stoga je bitno već prije početka njegovog rada prikupljati uzorke i na taj način omogućiti znanstvenicima da bez odgađanja krenu s projektima i njihovim prijavama. Do sada su sklopljene suradnje s istraživačima i istraživačkim skupinama ne samo na lokalnoj, institucionalnoj i nacionalnoj već i internacionalnoj razini. Nedavno smo tako imali prilike ugostiti renomiranog istraživača s velikim iskustvom u translacijskoj medicini prof. dr. sc. Maurizija Chiriva Internati s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Teksasu i Kiromic Co, USA koji je održao predavanje na Medicinskom fakultetu te je istom prigodom potpisan ugovor o suradnji s biobankom i Medicinskim fakultetom, navodi Štifter.

Ugovorima o suradnji Biobanka postaje dio većih multicentričnih istraživačkih kolaborativnih skupina, a uz SAD sklopljen je i ugovor s istraživačkim timovima Humanitas centra iz Milana. Prva hrvatska banka patoloških i tumorskih biouzoraka tkiva, stanica i tjelesnih tekućina oboljelih uzorke uglavnom prikupljaja od bolesnika iz KBC-a koji se prethodno informiraju o navedenoj mogućnosti, a nakon postavljanja dijagnoze i započetog procesa liječenja s očekivanim ishodom izlječenja pristaju da se dio uzoraka tkiva, tumora, tjelesnih tekućina i klinički podatci ustupe Biobanci na obradu i pohranu, kao i za korištenje u znanstveno-istraživačke svrhe. Sve se to realizira uz potpisani informirani pristanak svakog darivatelja. - U Biobanci se zaprimljeni uzorci klasificiraju, adekvatno pripremaju. Iz svježih se uzoraka metodama molekularne patologije izdvajaju RNA, DNA, dok se patološki uzorci uklopljeni u parafin selektiraju i daljnje obrađuju, čuvaju se u ledenicama na - 800 stupnjeva Celzijevih ili na sobnoj temperaturi ovisno o vrsti i tipu uzorka, zajedno s nužnim kliničkim podatcima sve do trenutka u kojem istraživači nemaju potrebu za takvim uzorkom ili pak do pojave otkrića novog biomarkera ili lijeka u fazi kliničkog istraživanja kada se na uzorcima može ispitati njegova djelotvornost što u konačnici može koristiti ne samo istom pacijentu koji je uzorak i ustupio već i drugim oboljelima, pojašnjava voditeljica.

EU projekt

Biobanka je osnovana sredstvima projekta EU-FP7 Regpot-2010-5 naziva »Upgrading the capacities for research in translational medicine at the Faculty of Medicine University of Rijeka« te su stvoreni uvjeti za njeno uključivanje u europsku mrežu biobanaka.
- Financiranje Biobanke TransMedRi se temelji na donacijama, kao što je potpora Grada Rijeke te potporama znanstvenim istraživanjima, poput UNIRI Potpore istraživanjima te Hrvatska Zaklada za znanost. Neprofitnog je karaktera, a osnivanje Biobanke TransMedRi, kao i svih biobanaka uvjetovano je reguliranim etičkim i zakonskim odredbama. Njeno djelovanje općenito pridonosi kvaliteti u znanstveno-istraživačkoj zajednici i aktivno pridonosi u vrijednosti ne samo znanstvenog već i preventivnog karaktera, jer je u skladu s nacionalnim i lokalnim strategijama, s konačnim ciljem u našem slučaju uspostave Centra za translacijska medicinska istraživanja, navodi Štifter.

Prvi Centar za translacijsku medicinu u Hrvatskoj

Budući Centar za translacijsku medicinu u petogodišnjim planovima bi trebao biti smješten na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, gdje je sada smješten i dio uzoraka Biobanke, a sama će Biobanka biti njegov sastavni dio, očekivano - kaže Štifter, mobilizirati će se pritom i zaposliti određeni kadar nužan za ispunjavanje željenih ciljeva te će se vremenom u potpunosti definirati njen ustroj.
Bit će to prvi Centar za translacijsku medicinu u Hrvatskoj, a naglašavajući javno-zdravstveni značaj Biobanke i njen preventivni karakter, Štifter zaključuje da je Biobanka zalog za budućnost, jer sve ono što se sada uloži u nju u budućnosti će se višestruko vratiti ne samo znanstveno-istraživačkoj, već i široj lokalnoj zajednici.

Translacijska istraživanja, dodaje, povezuju otkrića koja potječu iz temeljnih, kliničkih ili populacijskih istraživanja i prenose ih iz znanstveno-istraživačkog okruženja u kliničku primjenu s ciljem unapređenja ljudskog zdravlja i poboljšanja sveukupne zdravstvene skrbi, ali istovremeno se odvija i prijenos znanja u suprotnom smjeru iz opažanja u kliničkoj praksi u istraživanja kojima se razlučuju i otkrivaju kompleksni biomedicinski mehanizmi i fenomeni što nam omogućuje njihovo razumijevanje.

- Biobanke su repozitoriji i trezori te kao takve predstavljaju zalog za buduća translacijska klinička istraživanja u svrhu pronalaženja novih personaliziranih terapija za oboljele. Već sada imamo uspješne primjere u Hrvatskoj koji ukazuju na značaj koji ima prikupljanje i registriranje pojedinih vrsta uzoraka na primjeru biobanke krvi iz pupkovine Zaklade Ana Rukavina, prve biobanke biopsija sjemenika zagrebačkog Medicinskog fakulteta u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Biobanke tkiva i stanica pacijenata s rijetkim nasljednim bolestima u Hrvatskoj ili 10.001 Dalmatinac - Hrvatske biobanke Medicinskog fakulteta u Splitu. Biobanke moraju biti spremne odgovoriti rastućim potrebama u našem slučaju prvenstveno istraživača koji su aktivni na kliničkim translacijskim biomedicinskim projektima Medicinskog fakulteta u Rijeci i sastavnica Sveučilišta u Rijeci te u budućnosti istraživačkih timova Centra, napominje voditeljica riječke Biobanke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.