3D tehnologija

Riječka Anatomija traži donatore za virtualni disekcijski stol

Barbara Čalušić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Cijena virtualnog disekcijskog stola iznosi 650 tisuća kuna, a s obzirom da je nabavka iz proračunskih sredstava fakulteta teško ostvariva, odlučili su potražiti pomoć donatora



RIJEKA – U auli Medicinskog fakulteta do idućeg četvrtka može se razgledati prvi virtualni disekcijski stol koji se upotrebljava za proučavanje građe ljudskog tijela, a kako kaže pročelnica Katedre za anatomiju prof. dr. Romana Jerković, plan je da riječka Medicina bude prvi fakultet u Hrvatskoj koji će nabaviti tzv. anatomage table.


– S obzirom na to da je nabavka ovog stola iz proračunskih sredstava fakulteta teško ostvariva, odlučili smo potražiti pomoć zajednice pa će u utorak u auli fakulteta biti održana prezentacija ovog stola na kojoj će potencijalni donatori moći vidjeti u što bi uložili novac, a vjerujem da je želja sviju nas ulaganje u mlade, kaže Jerković.


Cijena anatomage tablea iznosi 650 tisuća kuna, a osim anatomskih prikaza tijela, stol u svojoj digitalnoj knjižnici sadržava i 2.000 kliničkih slučajeva koji pomažu u učenju histologije, embriologije, kliničkoj edukaciji iz patologije, onkologije i drugih kliničkih predmeta te simulacije kirurške operacije upotrebom stola pri planiranju operativnih zahvata. U njemu su pohranjene slike pravih ljudskih kadavera muškog i ženskog spola. Kadaveri su prethodno smrznuti bez tretiranja kemikalijama, što omogućuje očuvanje prirodne boje tkiva i bolju vizualizaciju. Tijela se virtualno mogu rezati sloj po sloj, čime se dobivaju 3D prikazi pojedinih dijelova tijela sa svim strukturama kao što su krvne žile, mišići, živci i unutarnji organi. Osim toga, stol sadrži 3D i 4D slike fetalnog razvoja od 28. do 56. dana razvoja koji služe u proučavanju embriologije.




– Na stolu mogu raditi studenti i drugih zdravstvenih studija, kao i studenti veterine, a ovaj stol nudi nevjerojatne mogućnosti i samim kliničarima. Tako rendgenolog uz pomoć USB-a može pogledati nalaz na ovom stolu, dok neurokirurg može izvesti simulacije operacija poput operacije tumora na mozgu. Stol ima veliku prednost u odnosu na preparate koje svakodnevno koristimo u radu na Anatomiji jer je uz pomoć 3D prikaza moguće puno detaljnije prikazati ljudsko tijelo, ističe Jerković.


Svi zainteresirani za doniranje sredstava za nabavku virtualnog disekcijskog stola srestva mogu uplatiti na račun otvoren u Zagrebačkoj banci na IBAN: HR9323600001101410222 s pozivom na broj 579-03-4603.