Nova pravila

Ravnatelji gube diskrecijsko pravo zapošljavanja nastavnika. Ova riječka škola to je ipak izbjegla

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Neke su se škole, poput Prve riječke hrvatske gimnazije, odlučile za opciju da konačnu odluku ipak donosi ravnatelj i to na prijedlog povjerenstva koje će ravnatelju ponuditi tri najbolja kandidata



RIJEKA Ministarstvo znanosti i obrazovanja naložilo je svim osnovnim i srednjim školama da do 4. veljače izrade vlastite pravilnike o zapošljavanju nastavnika i suradnika, a sve s ciljem da se prilikom zapošljavanja poveća transparentnost postupka. Nova pravila zapošljavanja garantiraju i odabir najkvalitetnijeg kandidata, a to će postići provjerom njihovih kompetencija.


Autonomija


Iako većina škola još uvijek intezivno radi na donošenju pravilnika, sasvim je izvjesno da ravnatelji više neće imati diskrecijsko pravo zapošljavanja, već će svi kandidati morati proći pismenu provjeru kompetencija, a sve će to voditi posebno osnovano tročlano povjerenstvo koje će nakon pisane i usmene selekcije ravnatelju na uvid slati rang listu ocijenjenih kandidata. Kandidati za nastavničko mjesto morat će održati i ogledni sat, a neke su se škole, poput Prve riječke hrvatske gimnazije, odlučile za opciju da konačnu odluku ipak donosi ravnatelj i to na prijedlog povjerenstva koje će ravnatelju ponuditi tri najbolja kandidata.


Iako su škole dobile autonomiju u propisivanju postupka zapošljavanja, ravnateljica te škole Jane Sclaunich kaže kako su se tajnici svih primorsko-goranskih srednjih škola usuglasili oko kriterija koje novi pravilnici donose kako bi izbor kandidata među školama bio ujednačen, a u toj školi će konačnu odluku o odabiru kandidata ipak donositi ravnatelj.




– Povjerenstvo će ravantelju predložiti tri kandidata za koje procijeni da su najkvalitetniji, a uz provjeravanje informatičke pismenosti i testa poznavanja djelatnosti provodit će se i test motivacije te osobnosti. Nakon toga će uslijediti intervju i ogledni sat, a to će ujedno biti i drugi krug izbora. Povjerenstvo imenuje ravnatelj, a kod nas će psiholog biti stalni član, dok će se ostali članovi mijenjati ovisno za koje se radno mjesto biraju kandidati – pojašnjava Sclaunich.



Do sada se u natječajnom postupku nije provodila daljnja selekcija kandidata koji ispunjavaju zakonski propisane uvjete, nego je ravnatelj diskrecijskom ocjenom odabirao, a ukoliko je škola i provodila neki postupak radi provjere kompetencija, to nije bilo u skladu s uvjetima iz zakona i takav natječaj mogao je biti poništen u slučaju provođenja inspekcijskog nadzora. Međutim, ono što je do sada bilo gotovo protuzakonito, uskoro će postati jedini put dobivanja radnog mjesta, a nakon što škole donesu pravilnike, moraju ih potvrditi školski odbori, a potom i Ured državne uprave.



Poput srednjoškolskog, i riječki osnovnoškolski sustav zaključio je da potpuna autonomija škola u donošenju pravilnika o zapošljavanju nije baš najsretnija opcija, zbog čega će se idući tjedan održati aktiv ravnatelja riječkih osnovnih škola na kojem će se pokušati uskladiti kriteriji zapošljavanja. Većina ravnatelja stajališta je da je suludo da škole imaju različite kriterije zapošljavanja, pa tako ravnatelj OŠ Pehlin Željko Šimunić ističe kako bi ipak na razini Hrvatske trebao postojati jednak pravilnik za sve škole.


– Još uvijek postoji puno nedorečenosti, a jedno od pitanja je i tko će prihvatiti da bude član povjerenstva, odnosno tko će htjeti ocjenjivati stručnost kandidata – kaže ravnatelj.


Dodatno opterećenje


I ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vukonić Žunič članstvo u povjerenstvu vidi kao mogući kamen spoticanja, jer radi se o dodatnom opterećenju učitelja za koje nije predviđena nikakva nagrada.


– Novi pravilnik za svaku struku donosi nešto pozitivno. Za nastavno osoblje to je ogledni sat, a za nenastavno osoblje pisani test. Međutim, za male škole problem bi moglo biti osnivanje povjerenstva, jer radi se o malom kolektivu i učiteljima koji nerijetko rade u više škola kako bi popunili normu, a rad u povjerenstvu neće im biti dodatno plaćen. Neka se za jedno radno mjesto javi 40 kandidata s kojima treba obaviti razgovore u trajanju minimalno 5 do 10 minuta, za učitelje je to velik posao. Većim će školama biti lakše, jer imaju velike kolektive – ističe Vukonić Žunič.


Ujedno dodaje da ravnatelji na razini Rijeke, ali i cijele Primorsko-goranske županije, timski rade na donošenju pravilnika upravo kako bi se izbjegli nejednaki kriteriji zapošljavanja u školama. Najveća riječka osnovna škola, OŠ Srdoči, pravilnik je već usvojila, jer kako navodi ravnatelj Ivan Vukić, prijedlog tog dokumenta dobio je zeleno svjetlo Školskog odbora.


– Pravilnik je jasan, a napravili smo ga na osnovi oglednog primjera Udruge tajnika i računovođa te Zajednice osnovnih škola. Novim se pravilnikom vraća nešto što smo davno imali, a to je svojevrsna kadrovska komisija. Tročlano će povjerenstvo provoditi pisanu provjeru kandidata, a potom će se obavljati intervju te u konačnici i ogledni sat. Na temelju procjene povjerenstva za odabir kandidata napravit će se rang lista – navodi Vukić.


Novi selekcijski postupak provodit će se i za kandidate koje upućuje Ured državne uprave, a primjena će započeti osam dana od objave u Narodnim novinama, pa bi se već do kraja veljače u školama mogla uvesti nova pravila zapošljavanja.