Odlični rezultati

Rast od 20 posto: Ova turistička godina za Rijeku će biti rekordna u svakom pogledu

Biljana Savić



RIJEKA Ova turistička godina za Rijeku će biti rekordna u svakom pogledu, baš kao i proteklih šest godina od kojih svaka ruši rekorde s prosječno 20 posto godišnjeg rasta. U turizmu u Rijeci radi pet posto od ukupno zaposlenih Riječana, i to u tri osnovna turistička sektora – ugostiteljstvu, usluzi smještaja i putničkim agencijama – koja su prošle godine ostvarila prihod 700 milijuna kuna. Do kraja kolovoza ove godine ostvarili smo gotovo cjelokupan prošlogodišnji turistički promet – kazao je direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa koji je s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom predstavio turističke rezultate Rijeke za razdoblje do kraja kolovoza ove godine.


– Prošle godine imali smo ekspanziju hostela, a ovu je godinu obilježio rast privatnih iznajmljivača, pa od početka godine do danas u obiteljskom smještaju imamo novih 1.300 ležajeva i došli smo na praktički tri tisuće ležajeva – naglasio je Škarpa.


– U osam mjeseci u Rijeci ove godine ostvarili smo 110 tisuća noćenja i s tim 1,5 milijuna eura, što će svakako utjecati na povećanje zapošljavanja i potrošnje u našem gradu – ocijenio je Škarpa. Rijeka je, kazali su Škarpa i Obersnel, do kraja kolovoza ostvarila porast od 19 posto u dolascima turista, odnosno evidentirano je 97.837 dolazaka, u čemu su najveći udio imali inozemni turisti, čak 76 posto u odnosu na 26-postotni udjel domaćih turista. Turisti su u svojim dolascima ostvarili porast od 33 posto u noćenjima – evidentirano je 252.086 noćenja. Tu je također evidentan primat inozemnih turista s udjelom od 80 posto u noćenjima i u ukupnom turističkom prometu u Rijeci ostvarili su porast od 44 posto. Turisti su u Rijeci boravili prosječno dva do tri dana, što je karakteristično za urbane city break destinacije. Sav turistički promet na području Rijeke ove je godine ostvaren na 3.723 raspoloživa ležaja u četiri hotela, dva prenoćišta, petnaest hostela, studentski i učenički dom te privatni smještaj.




Ove godine u Rijeci je zabilježeno najviše noćenja upravo u obiteljskom smještaju, čak 44 posto, pa tek onda u hotelima (29 posto).


– Broj noćenja svakako bi bio veći kad država ne bi bila nemoćna riješiti pitanje kampa Preluk, koji konstantno ima goste i koji ilegalno posluje – kazao je Obersnel, ali i najavio da će novi turistički resort koji će na Kostabeli biti izgrađen 2019. godine značajno »podebljati« turizam u Rijeci.


– Nikad nisam ni mislio, niti rekao da će turizam biti najvažnija gospodarska grana Rijeke, ali turizam je svakako vrlo značajan segment riječke privrede, a tome su zaslužni, izuzev Grada i TZ Grada Rijeke, i ugostitelji koji se jako trude i ne nude samo puku hranu i piće za četiri tisuće turista koliko ih tijekom sezone prosječno dnevno boravi u Rijeci, s tim da je Rijeka cjelogodišnja turistička destinacija – ustvrdio je Obersnel i napomenuo da je istraživanje pokazalo da riječkom turizmu u korist još idu i popularnost Hrvatske te zasićenost turista razvikanim turističkim destinacijama.