Press kolegij

Raspisan natječaj za županijskog pročelnika za kulturu: Tko će naslijediti Valerija Jurešića?

Tihana Tomičić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Školama čiji je osnivač Županija osigurano 60 milijuna kuna. Slijedi koncesioniranje tri nove lokacije na pomorskom dobru, u Loparu, na Susku i u autokampu Čikat u Malom Lošinju



RIJEKA Župan Zlatko Komadina potvrdio je da je raspisan natječaj za novog županijskog pročelnika za kulturu, tehničku kulturu i sport. To je mjesto ostalo upražnjeno nakon što je otišao Valerij Jurešić koji i sad vodi sporove oko toga je li zadovoljavao kriterije za pročelnika ili ne, a sada se očekuje novo kadrovsko rješenje u roku od otprilike mjesec dana, koliko traje procedura.


Na redovitom press kolegiju pročelnica za obrazovanje Edita Stilin govorila je rasporedu sredstava za decentralizirane funkcije školstva u ovoj godini – ukupno je osigurano 60 milijuna kuna za škole kojima je osnivač Županija. Za tridesetak osnovnih škola za materijalne rashode osigurano je 21,8 milijun kuna, sa milijun kuna na 17 škola će se obaviti investicijski radovi, a kapitalna ulaganja iznosit će u ovoj godini oko 8,2 milijuna kuna.


– Energetska obnova osam škola je završena, ovaj tjedan završavaju se radovi u Novom Vinodolskom, ranije su već završena Kraljevica, Barbat i drugi. A također kreće i velika investicija u novu školu u Dražicama gdje je u tijeku izbor izvođača radova, dok je u tijeku izrada dokumentacije za proširenje škole Andrije Mohorovičića u Matuljima koja će ubuduće raditi u jednoj smjeni, jednako kao i škola na Rabu, a uskoro će se dovršiti i projekt za novu školu na Marinićima. Naravno, cilj je da sve one budu jednosmjenske. Također, škole u Fužinama i Klani dobivaju nova kombi vozila, kazala je Stilin.




Za materijalne rashode u srednjim školama osigurano je 18,4 milijuna kuna, za investicijsko održavanje 23 škole osigurano je dodatnih 2,9 milijuna kuna, a najveća kapitalna investicija je gradnja sportske dvorane u Medicinskoj školi u Rijeci. Za učeničke domove osigurano je šest milijuna kuna, a oni danas nude smještaj za 901 učenika – više nego ikad, kazala je Stilin. Također, za 80 pomoćnika u nastavi osigurano je 2,4 milijuna kuna, a za školska natjecanja 500.000 kuna, kazala je Stilin.


Pročelnica za pomorstvo Nada Milošević najavila je pak koncesioniranje tri nove lokacije na pomorskom dobru – tako će Lopar na Rabu dobiti novi akvagan, u uvali Bok na Susku izgradit će se još jedno sidrište za nautičare sa 26 vezova, a kocesionirat će se i plaža u autokampu Čikat na Lošinju. No, Milošević ističe jasne uvjete: plaža se neće ograđivati ni naplaćivati, a barem pola plaže mora biti van sustava iznajmljivanja ležaljka, uz točno utvrđenu zonu za pristup »običnim« kupačima.


Nastavljaju se i natječaji za sufinanciranje turističkih manifestacija Upravnog odjela za turizam i poduzetništvo, pri čemu prednost uvijek imaju manje razvijena područja, te je sada na lokalnim turističkim zajednicama da ponude takve programe, a također traje i natječaj za sufinanciranje LAG-ova i razvoja ribarstva, kazala je pročelnica Melita Raukar.