Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4n
Sutra: 12° 12° 4n
15. prosinca 2019.
Gradilište ''miruje''

Radovi na Arheološkom parku u Rijeci stoje zbog nestručnosti izvođača, rok je odavno probijen

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2019. u 18:26 2019-01-22T18:26:04+01:00

Trenutačno se traži novi izvođač, što može potrajati

RIJEKA Zbog nestručnosti izvođača radovi na sanaciji ploča Arheološkog parka stoje, saznajemo od Konzervatorskog odjela u Rijeci. Ovaj zahvat počeo je još početkom kolovoza, a sve je trebalo biti gotovo lani, sredinom listopada. Ali nije. Zbog svega toga lokacija će biti ograđena do daljnjega, a »gradilište« će mirovati. Trenutačno se traži novi izvođač, a to može potrajati.

Čak ni najavljene radionice namijenjene stručnjacima i zainteresiranoj javnosti, a na kojima su se trebale obrađivati teme vezane uz tradicionalnu obradu kamena, izradu vapnenih podnica nisu održane. Lokacija je trebala biti uključena i u program riječkog Adventa.
Ovo nije prvi put da pišemo o krizi u građevinarstvu i sve težem pronalasku kvalitetnih izvođača. Zbog toga stoji i sanacija balkona na zgradi Ivana pl. Zajca.

Restauratorski radovi uključuju preslagivanje novopostavljenih ploča i sanaciju dotrajalih vapnenih podnica na zapadnom bočnom platou kako bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje. Podne ploče su popucale, te su ih »napale« alge i gljivice.

Tarsatički principij u Starom gradu bio je kapitalni projekt Grada Rijeke kada je cijela lokacija uređena 2014. godine i u koju je uloženo oko 15 milijuna kuna. Sagrađen je u drugoj polovini 3. stoljeća, a srušen početkom 5. stoljeća te je zaštićeno pojedinačno kulturno dobro. Predstavljao je glavni stožer, opskrbnu bazu i ishodište Alpske klauzure (Claustra Alpia Iuliarum), desetke kilometara duge no isprekidane crte sustava obrambenih zidina, tornjeva, stražarskih postaja i većih utvrđenja postavljenih na ključnim komunikacijama i uzvisinama, sa zadatkom zaustavljanja barbarskih provala prema Italiji kao središtu Rimskoga Carstva.

Zahvat provodi Hrvatski restauratorski zavod u okviru projekta Claustra + (Prekogranična destinacija kulturnog turizma Claustra Alpium Iularium, a u okviru programa Europske unije Interreg V – A Slovenija Hrvatska 2014. – 2020.).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.