Pismo Ministarstvu rada

Radnici 3. maja traže zaštitu ljudskih prava: ‘Vlada nas je pretvorila u suvremene robove’

P. N.

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Vlada RH, koja je putem fondova suvlasnik s oko 20% Uljanika, krši naše osnovno ljudsko pravo na rad i plaću te produžava agoniju radnika dok god sami, zbog egzistencijalnih razloga, ne daju otkaz i izgube prava iz radnog odnosa, pišu radnici 



Radnici Brodogradilišta Uljanik, odnosno 3. maja, zaposleni u Rijeci, uputili su pismo Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Inspektoratu rada u Rijeci, Pučkom pravobranitelju u Rijeci i centru SOS Rijeka, tražeći zaštitu svojih ljudskih prava zbog neisplate plaća.


‘Vlada RH pretvorila nas je u građane zadnjeg reda, u suvremene robove. RH je nekretnine Brodogradilišta Uljanik i Brodogradilišta 3.maj, na kojima se odvija brodograđevna djelatnost, proglasila pomorskim dobrom i upisana je kao vlasnik 1/1 što se može vidjeti u zemljišnim knjigama. Temeljem isplaćenih jamstava postala je vlasnikom svih nedovršenih brodova u oba brodogradilišta. U vlasništvu brodogradilišta ostale su dizalice kojima je odavno istekao radni vijek i čija je vrijednost jednaka vrijednosti starog željeza, stari i oronuli strojevi čija je vrijednost zanemariva i na kraju mi brodograditelji koji smo i dalje bez plaće, poniženi i beskrajno tužni zbog svega su nam učinili i što nam i dalje čine’, piše u priopćenju radnika 3. maja, odnosno Uljanika, koji rade u Rijeci.


‘Obraćamo Vam se radi psihološkog nasilja koje se nad nama konstantno provodi proteklih mjeseci na način što nam je uskraćena isplata tri djelomične plaće (rujan, listopad i studeni 2018. god.) i četiri pune plaće (prosinac 2018, siječanj, veljača i ožujak 2019) s tendencijom nastavka. Na navedeni način Vlada RH, koja je putem fondova suvlasnik s oko 20% Uljanika, krši naše osnovno ljudsko pravo na rad i plaću te produžava agoniju radnika dok god sami, zbog egzistencijalnih razloga, ne daju otkaz i izgube prava iz radnog odnosa. Molimo Vas poduzmite sve na Zakonu utemeljene korake radi zaštite naših ljudskih prava i dostojanstva’, piše u pismu radnika koje potpusju Nada Klemenc, Aleksandar Radetić, Nadija Žeželić, Sanela Ugarković, Denis Dumić, Mirko Domitrović, Zoran Lenac, Zoran Zgombić, Miroslav Botinčan, Snježana Smoljan, Erika Peran, Matilda Rumora-Ćiković, Drago Kustić, Tamara Klarić, Ervin Klarić, Andrej Sandalj, Nataša Srdoč, Jasna Petrinjac, Luka Vadlja, Jasna Petrinac, Zlatko Obradović, Zvonko Čudina, Bruno Konestabo, Patricia Ćoraš, Tea Tijanić, Zorica Malnar, Daniela Mešić.