Radionice

Radni praznici osnovaca u srednjoškolskom ateljeu

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



RIJEKA Biti osnovac i ići u srednju školu i to tijekom zimskih praznika, a da sve to ima i predznak zabave ovog je tjedna moguće u Srednjoj školi za primijenjenu umjetnost koja je treću godinu tijekom zimskog raspusta širom otvorila svoja vrata upravo osnovcima. Pod nazivom »Pokret« kriju se četverodnevne radionice koje su okupile osmero osmaša, a kako navodi ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost Damir Šegota, ove su godine radionice podijeljene prema zanimanjima za koja se programi u školi provode.


– Radionice se održavaju svakodnevno od 10 do 13.30 sati, a učenici imaju priliku upoznati se s grafičkim dizajnom, kiparstvom, industrijskim dizajnom i aranžerstvom. Ovo su treći zimski praznici tijekom kojih otvaramo vrata osnovcima koji imaju priliku doživjeti školu iznutra, upoznati nastavnike, boraviti u ateljeima, ali i nešto kreativno stvoriti, pojašnjava ravnatelj.


Radionice su za učenike besplatne, a većina polaznika slaže se da će im upravo ta škola biti jedna od opcija prilikom ovogodišnjeg odabira nastavka školovanja. Visoko na popisu prioriteta prilikom odabira buduće škole svrstao ju je i osmaš Dario Pranjić iz OŠ Svetog Mateja Viškovo.




– Obožavam likovni i razmišljam o upisu Srednje škole za primijenjenu umjetnost. Prvi sam put na radionicama tijekom zimskih praznika i svakome bih preporučio tako nešto, jer je zabavno, kaže Dario.


Uključenje u radionice »Pokret« i za Arianu Đurović iz OŠ Eugena Kumičića znači prve radne praznike.


– Sviđa mi se likovni i općenito umjetnost pa nije nikakv problem zimske praznike provoditi radno. Do sada su mi se najviše dopali animacija i ilustracija, ističe Ariana.


Dodajući kako u školi nije dugo radila s glinom, učenica OŠ Svetog Mateja Lana Dankić kao jedan od svojih favorita ističe radionicu kiparstva čija je tema bila pokret u kiparstvu.


– Zanimljivo je, a dopale su mi se i ostale radionice. Sviđa mi se provoditi praznike radno, a ovo je jedna od škola koju želim upisati, zaključila je Lana.