Komunalna infrastruktura

Radi se na Viškovu: Počinje izgradnja rotora Saršoni. Evo što to sve uključuje

Sanja Gašpert

Ilustracija

Ilustracija

 Osim tog zahvata Županijska uprava za ceste u suradnji s Općinom Viškovo financira građenje upojnog bunara na tzv. Petrolejskoj cesti



VIŠKOVO Tijekom jeseni na području općine Viškovo izvodit će se brojni radovi na poboljšanju komunalne infrastrukture. Radovima će biti obuhvaćeno uređenje nerazvrstanih cesta, poboljšanje sustava oborinske odvodnje, uređenja dječjih igrališta te proširenje javne rasvjete. Nastavak je to na dosadašnja ulaganja u komunalnu infrastrukturu koja se obavljaju svake proračunske godine.


Za dio aktivnosti već su potpisani ugovori za izvođenje radova. Tako je s tvrtkom L.E.-M.I.L. i Županijskom upravom za ceste Primorsko-goranske županije potpisan ugovor za rekonstrukciju raskrižja u centru Saršona, kojim će ono postati kružno. U sklopu radova formirat će se autobusna ugibališta i pješački nogostupi, dodati nova rasvjetna tijela te izgraditi upojni bunar sa sustavom oborinske odvodnje cjelokupnog raskrižja.


Procijenjena vrijednost radova iznosi dva milijuna kuna (s PDV-om), od kojih je Općina Viškovo osigurala 625 tisuća kuna, dok ostatak financira Županijska uprava za ceste. Početak radova na rekonstrukciji raskrižja očekuje se krajem listopada, odnosno početkom studenoga.





Do kraja godine izvest će se uređenje dječjeg igrališta Srokov kal u Pešćićićima, a koje obuhvaća građevinske radove te nabavu i ugradnju novih sprava zbog čega će igralište biti dostupno većem broju djece. Kako bi se dodatno unaprijedila kvaliteta života djece na području Viškova, Općina je pokrenula i izradu projektne dokumentacije za građenje novog dječjeg igrališta u Vrtačama. U tom dijelu naselja nalazi se veliki broj stambenih zgrada i obiteljskih kuća te postoji velika potreba za ovakvim sadržajima. Navedeni projekt planira se prijaviti na sufinanciranje iz EU fondova. Valja napomenuti da je tijekom ove godine uloženo oko 50 tisuća kuna (s PDV-om) u održavanje postojećih sprava na dječjim igralištima na području cijele Općine.



Uz rekonstrukciju raskrižja u centru Saršona, Županijska uprava za ceste u suradnji s Općinom Viškovo financira građenje upojnog bunara na županijskoj cesti Ž5017, takozvanoj Petrolejskoj cesti. Radovi na građenju ovog upojnog bunara, za koji je potpisan ugovor, izvodit će se paralelno s rekonstrukcijom kružnog raskrižja zbog njihove neposredne blizine. Osim upojnog bunara u naselju Saršoni, Županijska uprava za ceste i Općina Viškovo pristupit će građenju još jednog upojnog bunara u naselju Sroki, za što je također potpisan ugovor za izvođenje radova. Radove će izvoditi tvrtka Pograd.


– Građenjem ovog upojnog bunara riješit će se problem nakupljanja oborinske vode u zavoju na lokalnoj cesti Viškovo – Kastav, na dionici u blizini DVD-a Halubjan. Osim rješavanja oborinske odvodnje na lokalnoj cesti, isti upojni bunar primit će i dio oborinske vode s nerazvrstanih cesta iz naselja Donji Sroki, čime će se značajno smanjiti površinsko otjecanje u južni dio naselja. S obzirom na to da je sustav oborinske odvodnje potrebno rješavati ne samo na javnim već i na nerazvrstanim cestama,


Općina Viškovo pokrenula je postupak nabave za građenje upojnih bunara na nerazvrstanim cestama. Vrijednost nabave iznosi 293.900 kuna (bez PDV-a), a s radovima se po potpisu ugovora planira krenuti tijekom studenog, ističu u Općini Viškovo.Paralelno je pokrenut i postupak nabave za asfaltiranje nerazvrstanih cesta u vrijednosti od 164.600 kuna (bez PDV-a). I s ovim radovima se po potpisu ugovora planira započeti tijekom studenoga. Radovima će biti obuhvaćeno asfaltiranje dodatnih 1.800,00 m2 nerazvrstanih cesta.