Natjecanje u Barbanu

ROBOTRKA NA PRSTENAC Filip Jurešić iz Krka slavodobitnik

Sanja Gašpert

Roboti - trkači izazvali veliko zanimanje natjecatelja i gledatelja

Roboti - trkači izazvali veliko zanimanje natjecatelja i gledatelja

Da bi mogli sudjelovati na natjecanju, natjecatelji moraju sastaviti i opremiti robote za natjecanje motorima za upravljanje robotom lijevo i desno te motorom za dizanje i spuštanje koplja, kao i senzorima za praćenje crte



RIJEKA/BARBAN Priznanje i plaketu za osvojeno prvo mjesto s ostvarenih 26 bodova na 7. Robotrci na prstenac, održanoj u Barbanu, dobila je ekipa Bojler, Društva za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić, a zlatne medalje i priznanja za osvojeno prvo mjesto dobili su članovi ekipe Alen Vinčić, Borna Žarković i Matija Rijavec.


Priznanje i plaketu za osvojeno drugo mjesto s ostvarenih 25 bodova dobila je ekipa Fažana Robo Legends, Udruge Bit Kids 101, mentorica Goran Usainović, a srebrne medalje i priznanja za osvojeno drugo mjesto dobili su članovi ekipe Luka Hudak, Lara Usainović i David Dizdarević Radolović.


Treće mjesto u Barbanu, s ostvarena 24 boda, osvojila je ekipa Bit Kids, Udruga Bit Kids 101, mentor Goran Usainović, a brončane medalje i priznanja dobili su članovi ekipe Petar Paćelat, Tea Rojnić i Lana Rojnić. Nakon pripetavanja, slavodobitnik 7. Robotrke na prstenac postao je Filip Jurešić, KIOK Krk.




Slavodobitniku je pripala i prigodna nagrada, komplet Maker Buino, plaketa i medalja. Drugoplasiranoj Lani Rojnić, Udruga Bit Kids 101 pripalo je priznanje i USB stick.U Barbanu je održano završno natjecanje u okviru 7. Robotrke na prstenac.


Natjecateljima se prigodnim govorom obratio načelnik Općine Barban i direktor Trke na prstenac Dalibor Paus, koji je svima zaželio puno uspjeha u natjecanju i koji je otvorio samo natjecanje.


U sklopu 7. Robotrke već su održana dva natjecanja – prvo je održano 11. svibnja u Puli, domaćin je bila Industrijsko-obrtnička škola Pula, sudjelovalo je 75 učenika i 25 ekipa. Drugo natjecanje održano je 8. lipnja u Opatiji, domaćin je bila OŠ »Rikard Katalinić Jeretov«, sudjelovalo je 78 učenika i 26 ekipa.


Treba paziti o svakom detalju


Treba paziti o svakom detalju



Organizator natjecanja u Barbanu bilo je Društvo za robotiku Istra uz svesrdnu pomoć Općine Barban i škole domaćina, OŠ Jure Filipovića Barban. Na završnom natjecanju u Barbanu sudjelovao je 54 učenika i 18 ekipa iz Pule, Barbana, Vodnjana, Krka, Baške, Punta, Čavala, Fažane, Opatije i Medulina.


7. Robotrka na prstenac uključena je i u program 44. Trke na prstenac u Barbanu.Robotrka na prstenac je natjecanje u robotici za učenike osnovnih škola na kojem sudjeluju ekipe iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Ekipu sačinjavaju tri člana, svaka ekipa ima svoje ime, a svaki član ekipe vozi tri vožnje.


Da bi mogli sudjelovati na natjecanju, natjecatelji moraju sastaviti i opremiti robote za natjecanje s motorima za upravljanje robotom lijevo i desno te motorom za dizanje i spuštanje koplja, kao i senzorima za praćenje crte. Na robota trebaju još montirati i kameru s koje trebaju moći vidjeti sliku na laptopu.


Da bi mogli što uspješnije upravljati robotom, natjecatelji trebaju još i napisati programe za upravljanje robotom. Roboti trebaju prijeći na areni stazu dužinu 150 cm u vremenu od 12 sekundi. Uspješnost pogodaka ovisi o programima koje su napisali i pomoću kojih upravljaju s robotom. Natjecanje je spoj tradicije i novih suvremenih tehnologija.