Natjecanje učenika osnovnih škola

ROBOTRKA NA PRSTENAC Ekipa Vejani iz OŠ Fran Krsto Frankopan osvojila prvo mjesto u drugom kolu 5. izdanja trke

Sanja Gašpert

Robotrka na prstenac natjecanje je modernizirane Trke na prstenac, jer se umjesto konja učenici koriste robotskim kolicima da pogode prstenac u sridu



ČAVLE Ekipa Vejani, mentora Borisa Bolšeca, iz OŠ Fran Krsto Frankopan, koju su činili učenici Ivona Žic, Oriana Međimorec i Jacob Ekow Prah, osvojila je prvo mjesto u drugom kolu 5. Robotrke na prstenac, održanoj u Osnovnoj školi Čavle. Drugo mjesto zauzela je ekipa Bekani, mentorice Mire Reljac iz OŠ Čavle, s učenicima Lukom Štimcem, Leom Medenčićem i Lukom Matkovićem, a treće ekipa Electra team, mentora Venelina Mehića iz OŠ Vladimir Gortan, koju su činili učenici Artur Moraal, Matija Oršić i Lovro Kačić.



Robotrka na prstenac natjecanje je modernizirane Trke na prstenac, jer se umjesto konja učenici koriste robotskim kolicima da pogode prstenac u sridu. Na natjecanju u OŠ Čavle sudjelovala je 21 ekipa učenika iz Istarske i Primorsko-goranske županije sa svojim mentorima. Natjecateljska arena i mjesto pripremanja učenika za natjecanje bili su smješteni u školskoj dvorani. Nakon pozdravne riječi ravnateljice Škole Tanje Stanković i zamjenika općinske načelnice Dejana Ljubobratovića, uslijedio je nastup učenika OŠ Čavle. Bio je to zapaženi scenski nastup »Ticalo i strašni vuk«, kojeg je izveo Bruno Baćac i nagrađeni glazbeni nastup »U ritmu tam tama«, solista Leonarde Bernobić i Ivana Njegovana u pratnji školskog zbora. Organizatorica natjecanja, Mira Reljac, predsjednica Udruge Centar za robotiku Rijeka, ponovila je učenicima pravila natjecanja i time otvorila natjecanje. Drugo i treće mjesto odredilo pripetavanje ekipa. Naime, ekipa domaćina Bekani i ekipa Electra teama, nakon osnovnog dijela natjecanja imali su isti broj pogodaka u prstenac. Prema pravilniku uslijedilo je pripetavanje između ekipa, gdje je prvi član ekipe Bekani Luka Štimac bio uspješniji.





Na Skupštini Zajednice tehničke kulture Rijeka, održanoj 7. lipnja, za program Robotrka na prstenac Udruzi Centar za robotiku Rijeka, uručena je Godišnja novčana nagrada za programe s mladima do 18 godina za 2016. godinu.



Robotrka na prstenac natjecanje je učenika osnovnih škola Istarske i Primorsko-goranske županije, koje je utemeljeno 2013. godine, a inspirirano je tradicionalnom Trkom na prstenac, tradicijom vezanom uz istarski gradić Barban. Zbog toga je završnica natjecanja obavezno rezervirana upravo za taj istarski gradić, a ove godine je to 19. kolovoz. Sudionici ovog natjecanja redovito su mladi talentirani tehničari i informatičari okupljeni u tročlane ekipe. Prije natjecanja učenici podešavaju i opremaju svoja robotska kolica i usklađuju vožnju kolica sa programom. Svaki član upravlja robotom tijekom jedne vožnje u svakoj od triju disciplina: ručno vođeni robot – učenik jednom rukom vozi kolica, a drugom gađa prstenac, poluautomatski – kolica pomoću senzora prate crtu, a učenik upravlja kopljem i ručno iz perspektive robotskih kolica – na robotskim kolicima je pričvršćena kamera čiju sliku učenik prati na laptopu i tako ručno upravlja kolicima i kopljem. Pojedinačni bodovi svakog natjecatelja na kraju utrke se zbrajaju i pobjeđuje ona ekipa koja skupi najviše bodova.


Organizatori drugog kola 5. Robotrke na prstenac bili su OŠ Čavle i Udruga Centar za robotiku Rijeka, a pokrovitelj Općina Čavle, dok samu Udrugu podupire Grad Rijeka.