Ravnopravnost i u simbolima

RIJEKA DOBILA PRVI ‘ŽENSKI SEMAFOR’: Pogledajte, ona ima suknju

Portal Novilist.hr

Foto Moja Rijeka

Foto Moja Rijeka

Postavljanjem ženskih semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad, rekla je Dunja Roić, inicijatorica ove ideje



RIJEKA Kod Palače Modello postavljen je prvi „ženski semafor”. Klasičnog muškog lika pješaka zamijenio je onaj ženski, a do Međunarodnog dana žena ovakve ženske siluete pješacima će zasvijetliti na ukupno pet semafora na pješačkim prijelazima uzduž Adamićeve ulice.


Rijeka je time postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio takve „ženske semafore”, a za sve je zaslužna Udruga SOS Rijeka. Njihova savjetnica za pravna pitanja Dunja Roić vidjela je slične semafore u brojnim zapadnim gradovima pa joj je palo na pamet isto pokušati napraviti u Rijeci. Poslala je mail riječkoj Gradskoj upravi, a inicijativu je podržao gradonačelnik Vojko Obersnel.


Za pripremu novih maski za pješačke lanterne na pet pješačkih prijelaza u Adamićevoj zadužen je Rijeka promet, a prva je postavljena u rekordnom roku.




– Mi smo dali ideju, a Grad je reagirao zaista u roku odmah. Drago nam je da im se svidjela ideja, koju je inicirala naša Dunja Roić. Nismo se na to odlučile samo zbog pitanja ravnopravnosti, već i ovom akcijom želimo utjecati na to da se u Rijeci i našoj okolici naviknemo na različite i drugačije simbole.


Želimo potaknuti ljude na razmišljanje o tome kako su žene reprezentirane u javnom prostoru i putem simbola. Ujedno, namjera nam je pokušati utjecati na naše institucije da i one promišljaju o tome kako su žene reprezentirane. Veselimo se diversifikaciji simbola u našem gradu, objašnjava Lorena Zec iz SOS Rijeka.


Dunja Roić iz SOS Rijeka napominje da je ideja nastala po uzoru na ovu pozitivnu praksu i u drugim europskim gradovima.


– Postavljanjem ženskih semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad, rekla je Dunja Roić za gradski portal Moja Rijeka.


Semafori sa „ženskim siluetama” samo su početak brojnih osmomartovskih aktivnosti koje SOS Rijeka planira u suradnji s Udrugom PaRiter, o čemu će, najavljuju, javnost detaljnije obavijestiti narednih dana.


Zasad je dovoljno reći da se i ove godine za Osmi mart upriličuje tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava. Marš će biti popraćen edukativno-informativnim sadržajem, odnosno interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama, koje nose ime po ženskoj osobi. U sklopu programa „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” CTK Rijeka planira se i svojevrsna „ženska šetnja” tim ulicama.