Proceduralna prava

RIJEČKI PARLAMENT Prihvaćen novi Poslovnik Vijeća, Buriću – “svanulo”

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Stranke Srednjeg bloka, nezavisni vijećnici te HNS i HDZ podržali su nova »kućna pravila« kojima se, između ostaloga, umjesto ispravka netočnog navoda uvodi replika, prava gradonačelnika izjednačavaju s pravima ostalih predlagača



RIJEKA Gradsko vijeće s dvadeset glasova za prihvatilo je izmjene Poslovnika gradskoga parlamenta čiju je bit Hrvoje Burić sažeo u jednoj rečenici: »Dok jednome ne smrkne, drugome ne osvane«. Burić je priznao da je izmjenama njemu svanulo, dok je smrko gradonačelniku Vojku Obersnelu čija su proceduralna prava prema novom kućnom redu vijećnice na Korzu 16 prilagođena vladajućoj većini koju čine Srednji blok, HDZ, HNS i nezavisni vijećnici. Upravo u toj konstelaciji se i glasovalo – za prijedlog Petre Mandić (Most) glasovali su Srednji blok (Most, Akcija mladih, Živi zid, Lista za Rijeku, nezavisni vijećnici), HNS i HDZ, dok su SDP, PGS, Laburisti, HSU i IDS bili protiv prijedloga.


– Tijekom izrade izmjena Poslovnika postignuta je određena razina konsenzusa. Izmjenama se žele uvesti najviši standardi sprječavanja sukoba interesa, odnosno širi se krug osoba na koje se odredbe o sprječavanju sukoba interesa odnose, uvodi se institut replike, a izbacuje se ispravak netočnog navoda, nezavisni vijećnici mogu osnovati klub vijećnika što do sada nije bio slučaj. Omogućava se da vijećnici pitanja izravno postavljaju čelnim ljudima gradskih poduzeća i ostalnim pravnim osobama kojima je Grad Rijeka osnivač. Prava gradonačelnika izjednačena su s pravima ostalih predlagača, ali na taj način gradonačelnik nije doveden u neravnopravan položaj.


Replike za ego 


Svaki klub vijećnika postaje ovlašteni predlagatelj točaka dnevnog reda, odnosno tu inicijativu mogu pokrenuti tri, a ne sedam vijećnika kao što je prije bio slučaj – pojasnila je izmjene Mandić.




Vojko Braut (Klub SDP-Laburisti) ocijenio je da postojeći poslovnik nije potrebno mijenjati jer je i njime uspostavljena demokratska ravnoteža.


– Izmjenama će se ta ravnoteža narušiti. Nemamo ništa protiv uvođenja instituta replike, ali smo oprezni zbog toga što saborske rasprave pokazuju da se taj institut zloupotrebljava. Izražavamo bojazan da će rasprave trajati satima i danima, replike bi se mogle koristiti za prepucavanje. Nije nam prihvatljivo smanjivanje broja potpisa potrebnih za pokretanje inicijative sa sedam na tri. Gradonačelniku se želi skratiti vrijeme izlaganja jer je bolji govornik, a replikama će pojedini vijećnici skretati pozornost kamera na sebe – naveo je Braut. Oskar Skerbec (Klub IDS-HSU) uvjeren je da novi poslovnik neće doprinijeti većoj demokratičnosti i učinkovitosti, a kada je riječ o uvođenju replike, njegova je ocjena da će taj institut hraniti ego nekih vijećnika.


– Intencija povećanja razine demokratičnosti nije postignuta – ocijenio je Skerbec. Ana Trošelj (PGS) naglasila je da je i do sada svaki ozbiljan član vijeća mogao sudjelovati u raspravama.


– Sada se otvara novi prostor za one koji žele politizirati i raditi cirkus u vijećnici. Kolegica Ivona Milinović iz HDZ-a rekla je da u ovom sazivu nema takvih vijećnika. Živi bili pa vidjeli – upozorila je Trošelj.


Morana Jokić (HNS) kratko je rekla da se ne boji rasprava i da će podržati prijedlog izmjena Poslovnika, a predlagateljica Petra Mandić uvjerena je da je prijedlog prilagođen razini gradskoga vijeća i da neće biti scena s replikama kao što su one u Saboru.


Meni svanulo… 


Danko Švorinić (Lista za Rijeku) naveo je da gradonačelnik nije iznad Gradskoga vijeća, kao što je do sada to bio slučaj.


– Izjednačavaju se proceduralna prava. Mi se ne bojimo rasprava s gradonačelnikom, ali postavlja se pitanje boje li se rasprava u SDP-u jer ostaju bez džokera zovi. Vjerojatno će replike produžiti vrijeme rasprave, ali rasprave se ne treba bojati – izjavio je Švorinić. Gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je gradskim vijećnicima da će se nakon 17–18 godina snaći i s novim poslovnikom, kao što se snalazio i s postojećim.


– Razumijem vaše frustracije jer u vijeću sjedi nekoliko mojih protukandidata na izborima. Grad zastupa gradonačelnik i to je zakonska odredba. Poštovat ću odluke Gradskoga vijeća koje su u skladu sa zakonom i zbog toga mi je svjedno kakav će biti poslovnik – kazao je Obersnel. Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura) konstatirao je iskreno:


– Meni je danas svanulo, a vama je smrklo. Gradsko vijeće će se demokratizirati i na taj način vratit će se vlast narodu, a rasprave neće biti jednosmjerne već dvosmjerne. Vojko Braut (SDP) čestitao je Buriću na iskrenosti, zaključivši još jednom da se rad u Gradskom vijeću neće demokratizirati niti će biti bolji. Zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš također je uvjeren da novi poslovnik nije nikakva kapitalna intervencija i dizanje razine demokratičnosti, već je riječ o aktu klasičnog političkog duela.