Za maškare parićani

RIJEČKI KARNEVAL Još samo devet dana: Kreće riječko sedmotjedno maškarano ludilo i šušur

Slavica Mrkić Modrić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Još samo devet dana do početka Riječkog karnevala! U petak, 18. siječnja, na velebnom Izboru za kraljicu Meštar Toni će dobiti novu pratilju, ali i gradske ključeve, što znači da će do 6. ožujka upravo on biti odgovoran za sve teme i dileme koje se tiču grada na Rječini.


– To znači da ubuduće sva pitanja vezana uz brod »Galeb« upućujete Meštru Toniju, a ne meni, rekao je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik »u smjeni« na prvoj karnevalskoj presici koja je počela i završila u šaljivom tonu, karnevalu spodobnom.


Gradonačelnik je spomenuo kako Riječki karneval iz godine u godinu sve više doprinosi tome da Rijeka bude prepoznatljiva kao zanimljiva turistička destinacija, odnosno Riječki karneval u vrijeme zime, kad zasigurno nije »turistička špica« puni riječke smještajne kapacitete, te u svijet odašilja sliku grada u kojem se tako dobro zabavlja pod maskom.




– Nimalo ne sumnjam u kreativnost karnevalskih skupina koje će 3. ožujka u velikoj karnevalskoj povorci prošetati srcem Rijeke, ne sumnjam niti u broj onih koji će ih doći gledati, kazao je gradonačelnik i naglasio kako će se i ove godine u povorci naći više od 10 tisuća sudionika, a broj gledatelja nikad nije ispod stotinjak tisuća. Naglasio je Obersnel i važnu ulogu koju Karneval ima u 2020. godini, godini kad Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.



Devet potencijalnih kraljica ima 36. Riječki karneval, a koja od njih će to i postati znat će se 18. siječnja na Izboru koji se tradicionalno organizira u Dvorani mladosti. Ulaznice za ovaj maškarani spektakl već danas mogu se kupiti u TIC-u na Korzu po cijeni od 25 kuna.



– Mislim da će upravo Karneval dati značajan doprinos uspijehu tog velikog projekta, rekao je Obersnel i podsjetio kako Riječki karneval nije samo ples, pjesma i zabava, već oduvijek ima i humanitarnu ulogu. Potkrijepio je to spominjanjem tradicionalnih humanitarnih »jota i maneštri« ali Karnevalskim balom što ga Grad Rijeka u suradnji s Rotary klubom Sveti Vid organizira u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja tj. Guvernerovoj palači, a prihod s kojeg je ove godine namijenjen za nabavku specifične opreme potrebne za Odijel Dječje kirurgije riječkog KBC-a.


O tome što nas od 18. siječnja do 6. ožujka čeka u maškaranoj Rijeci govorio je Petar Škarpa, direktor TZ Rijeka.



Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke istaknuo je nabavu četiri prikolice, koje su dane na korištenje karnevalskim grupama za izradu alegorijskih kola. Oni koji će ih od običnih prikolica pretvoriti u maškarane prikolice su KG Draške maškare, KG Pikići, KU Pom-f-Ri i GG Chikaz.



– Riječki karneval je promocija Rijeke, Kvarnera i cijele Lijepe naše, i s veseljem kažem kako i ove godine vlada veliko zanimanje stranih turističkih agencija i grupa za dolazak na Riječki karneval. Sedmu godinu zaredom bilježimo rast turističkog prometa, a nadam se da će se taj trend i nastaviti. Čeka nas dugo i događajima bogato karnevalsko vrijeme. Osim Dječje i Velike povorke, te Humanitarnog bala, bit će tu još brojna zbivanja kao što su Carnival Snowboard Session, Carnival DJ Session, brojna glazbena događanja u Exsport Delti, potom Maškarani auto rally, pa pusni tanci petkom na Pašcu, a subotom na Zametu u Domu kulture. I Riječko kazalište ima svoj karnevalski program, mnoštvo je i sportskih zbivanja pod maskom, sve u svemu, za svakog po guštu, kazao je Škarpa.


Meštar Toni pozvao je sve zaljubljenike u masku i život pod njom na Riječki karneval, a dosadašnja kraljica Iva Ciceran smišlja način na koji bi produžila svoj kraljevski mandat.



Tko, što, gdje, kada, jer zašto, to se zna, o Riječkom karnevalu može se saznati na www.rijecki-karneval.hr. Za one ne toliko zahtjevne evo nekoliko za Riječki karneval ključnih datuma – 17. siječnja podizanje karnevalske zastave u Pašcu i na Zametu, 18. siječnja Izbor kraljice karnevala, 16. veljače Dječja karnevalska povorka, 3. ožujka velika međunarodna karnevalska povorka.



– Tradicionalni pokrovitelj Riječkog karnevala, Zagrebačka pivovara, i ove je godine pripremila brojne karnevalske zabave, na staroj lokaciji, u Export Delti. Regionalni direktor prodaje Vladislav Šipka, predstavnik Zagrebačke pivovare, najavio je karnevalske koncerte – Ivan Zak, 2. veljače, Jelena Rozga, 9. veljače, Jole, 16. veljače, a 23. veljače bit će upriličen veliki Carnival DJ Session 2019. Večer prije velike završnice Karnevala, 2. ožujka, u Export Delti nastupa Mate Bulić, a na sam dan Međunarodne povorke 3. ožujka održat će se i velika završna karnevalska zabava.Sve u svemu, za maškare parićani i organizatori, i konzumenti.