Jubilarni memorijal

RIJEČKE VATRE HRABROSTI I SRCA Pogledajte atraktivne scene vatrogasnih vježbi na Korzu

Marinko Glavan

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Osim iznimne tjelesne spreme, vatrogasci su i ove godine pokazali da imaju veliko srce, pa će svi prihodi od natjecanja biti namijenjeni Dječjoj bolnici Kantrida, kojoj su prošle godine uručili donaciju vrijednu preko 21 tisuću kuna



RIJEKA Trideset i osam vatrogasnih ekipa iz Hrvatske i Slovenije nastupilo je na desetom, jubilarnom memorijalu Riječke vatre, održanom na Korzu u spomen vatrogascima Grada Rijeke poginulima u intervencijama. 


U vrlo atraktivnom natjecanju dvočlane ekipe imale su zahtjevan zadatak – u što kraćem vremenu savladati poligon koji se sastojao od preskakanja prepreke, povlačenja vatrogasnog crijeva kroz tunel, zatim do vrha tornja, s kojeg su se natjecatelji spuštali užetom, da bi zatim nosili lutku tešku 75 kilograma, u simulaciji izvlačenja unesrećenih, a na kraju još i nekoliko desetaka metara vukli vatrogasno crijevo puno vode, kojom su gađali metu. Sve to pod punom opremom koja osim debelog odijela, rukavica i čizama, uključuje i masku za disanje te bocu sa zrakom.


– Koliko je samo zadnji dio zahtjevan, najbolje govore brojke. Vatrogasci moraju odvući trideset metara crijeva, koje samo teži petnaest kilograma, s tim da u svaki metar stane oko četiri i pol litre vode. To znači da je ukupna težina oko stotinu i pedeset kilograma, objasnio nam je Dario Gauš, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka. 





Među ekipama pristiglim iz svih krajeva Hrvatske bile su i dvije ženske, iz DVD Mladost Kaštel Sućurac i DVD Klana. 


– Poligon je zaista težak. Samo oprema koju nosimo teži dvadeset kilograma, što na moju visinu i težinu nije malo, ali tajna je u dobrom timskom radu i nadopunjavanju pri izvršenju zadaća, rekla nam je nakon odrađene vježbe Antonija Iskra iz DVD-a Klana, koja sa svojom kolegicom Andreom Medvedić već godinama nastupa na sličnim natjecanjima po Hrvatskoj i Sloveniji, na kojima su osvojile i brojne trofeje.


Vatrogasce je pozdravio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši kako su riječki vatrogasci u mnogočemu bili i ostali prvi u Hrvatskoj


 Rijeka je bila prvi hrvatski grad koji je organizirao profesionalnu vatrogasnu postrojbu, a upravo riječki vatrogasci prvi su na ovim prostorima pokrenuli i ovakav vid natjecanja, po uzoru na vatrogasce iz Sjedinjenih američkih država. Natjecanje se održava već desetu godinu zaredom, a mislim da je svakome tko je pogledao ovu vježbu jasno kakvim nadljudskim naporima su vatrogasci izloženi na požarištima, rekao je Obersnel. 


Osim iznimne hrabrosti i tjelesne spreme, vatrogasci su i ove godine pokazali da imaju veliko srce, pa će svi prihodi od natjecanja biti namijenjeni Dječjoj bolnici Kantrida, kojoj su prošle godine uručili donaciju vrijednu preko 21 tisuću kuna.