Sportska lektira

RI MOVE ‘Nježan put’ oduševio učenike OŠ Dolac

DEMONSTRACIJA JUDA - Clara Višić, Lara Šušnić, Luka Viljušić i Sandra Uršičić / Snimio Marko GRACIN

DEMONSTRACIJA JUDA - Clara Višić, Lara Šušnić, Luka Viljušić i Sandra Uršičić / Snimio Marko GRACIN

'Nježan put' naziv je knjige autora Vitomira Spasovića, kineziologa i nekadašnjeg judo reprezentativca, što je objavljena u okviru kompleta knjiga Olimpijske priče i Mali sportaši, cilj kojih je djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole upoznati s olimpijskim sportovima i životima poznatih sportaša, te im na taj način ukazati na važnost bavljenja sportom



RIJEKA Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda Osnovne škole Dolac dobro su se zabavili prošle srijede u produženom boravku.


Taj se dan nisu pisale domaće zadaće i učilo gradivo za sutrašnji dan, već se učila ona puno važnija, životna lekcija. Da se snagom volje i upornošću može riješiti svaka životna prepreka.


A to su naučili zahvaljujući priči o Jigoru Kanou, japanskom dječaku koji je zbog niskog rasta, krhke građe i nježne duše često bio predmet šale svojih vršnjaka. Stoga se odlučio baviti sportom, počeo je s jiu jitsom, a onda je 1860. godine osmislio judo. Ili u prijevodu nježan put.




Naziv je to knjige autora Vitomira Spasovića, kineziologa i nekadašnjeg judo reprezentativca, što je objavljena u okviru kompleta knjiga Olimpijske priče i Mali sportaši, cilj kojih je djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole upoznati s olimpijskim sportovima i životima poznatih sportaša, te im na taj način ukazati na važnost bavljenja sportom.


Nježan put kod riječkih je osnovnoškolaca izazvao oduševljenje, za što velike zasluge ima i hrvatski glumac Ivan Đuričić, koji je živopisno pripovijedao o životu Jigora Kanoa. Za što je nagrađen velikim pljeskom koji se čuo sve do Korza.


A pljeskom su nagrađeni i judaši Rijeke, Luka Viljušić i Lara Šušnić, koji su bili zaduženi za prezentaciju svojega sporta. I koji su Kanouov moto demonstrirali uživo.


Tako je niža i sitnija Lara zahvaljujući svojoj vještini i protivnikovoj snazi bez problema obarala znatno višeg i jačeg Luku. Dvojcu iz Judo kluba Rijeka pridružila se i polaznica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Clara Višić, koja trenira pod paskom trenerice Sandre Uršičić.


Predstavljanje knjige Nježan put održano je u okviru prezentacije sportske lektire, što je u okviru projekta Ri Move Riječkog sportskog saveza prošle godine uvedena u riječke škole, a sve kako bi se potaklo djecu na tjelesnu aktivnost.