Najuspješniji studenti

REALIZATOR Natjecanje Zaklade Sveučilišta u Rijeci: Jedanaest timova nagrađeno za najbolja rješenja

Irena Frlan Gašparović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Ukupno trideset studenata koji su činili jedanaest timova danas je primilo nagrade druge edicije natjecanja »Realizator« koji organizira Zaklada Sveučilišta u Rijeci s ciljem da se studentima približe izazovi s kojima se susreću poduzeća u realnom sektoru. Radeći na stvarnim poslovnim slučajevima i razvijajući najbolja rješenja za poduzeća, riječki studenti i studentice dobili su mogućnost prethodno stečeno znanje prenijeti u praksu te razviti konkretne vještine potrebne na tržištu rada. Ukupno su rješavali pet poslovnih slučajeva, a za najbolje rješenje i tim koji je osvojio prvo mjesto nagrada je tri tisuće kuna, drugo mjesto nosi dvije tisuće kuna, a treće tisuću kuna. Također, pobjednici su ove godine nagrađeni i s ulaznicama za multimedijsku izložbu »Nikola Tesla: Mind from the future«, koja se održava u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu.


Ove godine je na natjecanju sudjelovalo 77 studenata koji su imali zadatak riješiti poslovne slučajeve pet renomiranih poduzeća: Infobip d.o.o., Jadran galenski laboratorij d.d., Javna ustanova Priroda, Metis d.d. te Zagrebačka banka d.d., a poslovni slučajevi bili su podijeljeni u tri tematske kategorije: razvoj poslovnog i marketing plana, inovacija usluga i proizvoda te projekti društveno odgovornog poslovanja.


Čestitajući najuspješnijim studentima ravnateljica Zaklade, Iva Rinčić, poručila im je da budu hrabri u životu, ali i da uporno rade.– Zaboravite na uspjehe preko noći. Koliko god danas to zvučilo nepopularno, rad oslobađa, a svi nagrađeni studenti pokazali su da su pametni i uporni. Ako smo kao Zaklada kroz projekt »Realizator« barem na trenutak uspjeli skrenuti pažnju na vas, naša je misija ispunjena – poručila je Rinčić.

Rješavanjem poslovnog slučaja Infobipa d.o.o. »Kako privući i zaposliti mlade ljude« prvo su mjesto osvojili studenti: Ena Badžek, Sven Celin, Teodora Milošević i Valentino Skobljanec, drugo Dajana Matijević, Dajana Topić i Mateja Križnjak te treće Ivana Jukić, Martina Baričević i Martina Kavajin. Zahvaljujući poslovnom slučaju Jadran galenskog laboratorija d.d. »Razvoj poslovanja Oftalmički portfelj« prvo su mjesto osvojili: Andrea Bukša i Filip Petrović, drugo Martina Sedlić, Petra Pupić-Bakrač, Tajana Stevanović i Toma Babić te treće Vedrana Rogoznica i Zora Bujan. Prvo mjesto u rješavanju slučaja Javne ustanove Priroda »Razvoj programske djelatnosti Centra za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove u mjestu Beli na otoku Cresu« osvojili su studenti: Martina Sedlić, Petra Pupić-Bakrač, Tajana Stevanović i Toma Babić, drugo Ena Badžek, Sven Celin, Teodora Milošević i Valentino Skobljanec te treće Dario Matulja, Ines Gvoić i Nino Požar, a taj je tim ujedno nagrađen i nagradom za najaktivniji tim. Metis d.d. studentima je zadao poslovni slučaj »Ekološko sveučilište: Odgovorni studenti za odgovorno recikliranje«, a prvo su mjesto osvojili Maja Krištafor i Marko Berberović, drugo Andrea Bukša i Filip Petrović, treće Karla Pavlović i Marko Rubinić, dok je zadatak Zagrebačke banke d.d. bio »Analiza tržišta za potrebe Zagrebačke banke« te su prvo mjesto osvojili: Helena Zrinski, Irena Superina-Gudelj i Mihaela Blašković, drugo Maja Krištafor i Marko Berberović te treće mjesto Grigor Dumbović i Nika Žafran.