AidaAura

RAVNO IZ ITALIJE U riječku luku uplovio prvi ovogodišnji kruzer. Doveo je 1.200 putnika

P. N.

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



U riječku luku uplovio je jutros brod “AIDAaura” s približno 1.200 putnika i četiristotinjak članova posade.


Radi se o prvom od jedanaest kruzera koji će ove godine posjetiti Rijeku i dovesti približno 11 tisuća putnika. Brojke su nešto manje nego lani kada je najveću hrvatsku luku ticalo 16 brodova.


“AIDAAura” će nakon što obavi izmjenu putnika u Veneciji u Rijeku ponovo doći 31. ožujka. Već tradicionalno, osim posjete Rijeci organiziraju se i jednodnevni izleti u Istru, Gorski kotar, na Krk, te do nešto udaljenijih destinacija kao što je Nacionalni park Plitvice.




Najveći brod stiže među posljednjima, točnije 14. listopada, a riječ je o kruzeru »Queen Victoria«, koji ima kapacitet za 2014 putnika i 900 članova posade. Impresivan je i po dužini od 294 metra, pa će stoga biti privezan na kontejnerski terminal Brajdica. To nipošto nije kraj zanimljivim brodovima u najavi, jer će kompanija »Seabourn Cruise Lines« dva puta posjetiti Rijeku sa svojim ultra-luksuznim brodovima »Seabourn Enchore« izgrađenim 2016. godine, kao i s brodom koji još nije ni zaplovio, jer se primopredaja novogradnje »Seabourn Ovation« očekuje u svibnju ove godine, a dolazak broda u Rijeku s oko 600 putnika predviđen je 1. studenoga kao posljednje uplovljavanje kruzera u ovoj godini.


Između ostalih u Rijeku će 17. travnja uploviti brod »Berlin« kompanije FTI Cruises, koji je zanimljiv jer je više puta dolazio na redoviti remont u brodogradilište »Viktor Lenac«, a sada će prvi put stići i do riječke luke s približno 400 putnika.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić