Sretna generacija

Prvašićima obećano: Udžbenici i oprema za “Školu za život” stižu vam do idućeg tjedna

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Očekuje nas nov načini učenja i poučavanja, puno igre, pogotovo u prvom razredu gdje ćemo nastojati djecu osloboditi da mogu razmišljati, zajedno se igrati i prihvaćati druge, rekla je državna tajnica Branka Ramljak



RIJEKA Tijekom ovog i idućeg tjedna u škole koje su uključene u eksperimentalnu fazu reforme »Škola za život« trebali bi stići svi udžbenici i oprema za provedbu programa – najavila je državna tajnica Ministarstva zanosti i obrazovanja Branka Ramljak prilikom posjeta Osnovnoj školi »Nikola Tesla«.


Prvašiće te škole, njih ukupno 60, prvi dan nastave uz državnu tajnicu dočekali su i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, a oboje su im poželjeli sretan početak osnovnoškolskog obrazovanja. Riječ je o školi koja je zajedno s OŠ Turnić i Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom odabrana za sudjelovanje u eksperimentalnoj fazi reforme, a navodeći kako »Škola za život« nije floskula, Ramljak je istaknula da se mladima i djeci želi pružiti nešto bolje.


Svi puni entuzijazma





– Svi su puni entuzijazma. Eksperimentalna faza kurikularne reforme kreće u 74 škole, ali naravno da će svi ostali budnim okom paziti što se događa u tim školama. Očekuje nas nov načini učenja i poučavanja, puno igre, pogotovo u prvom razredu gdje ćemo nastojati djecu osloboditi da mogu razmišljati, zajedno se igrati i prihvaćati druge.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Sve su to stvari koje ćemo kasnije u višim razredima nadograđivati i sigurna sam da ćemo zajedno uz motivirane nastavnike i zainteresirane roditelje, uspjeti u tom procesu. Svi zajedno možemo stvoriti nešto novo, kazala je državna tajnica.


Osvrćući se na činjenicu da prvi dan nastave učenike na klupama nisu dočekali obećani besplatni udžbenici i tableti, Ramljak je kazala da mnogi spočitavaju Ministarstvu što se u reformu krenulo, a nije sve spremno.



– Mi moramo krenuti. Ulazimo u eksperimentalnu fazu i sve greške koje se pokažu putem popravit ćemo. Posebna poruka učiteljima i nastavnicima je da budu hrabri i da se suoče s izazovima.


Sretna generacija djece


Ovo je sretna generacija djece koja počinje s reformom. Sigurna sam da ćemo kroz ovu godinu izvući sve najbolje, ali i greške koje ćemo ispraviti – poručila je Ramljak nastavnicima i roditeljima.


Ramljak je ujedno najavila i frontalan ulazak kurikularne reforme »Škola za život« iduće školske godine u sve škole, no na koji će se način reforma uvesti još nije definirano.



– To ovisi o mnogim faktorima, ali i o sredstvima. Očekujemo da će biti više ulaganja, jer ovo što mi želimo traži određena sredstva. Ulaganja su i u opremu, i u cijelu infrastrukturu škole. Svi zajedno moramo puno učiniti da u idućim godinama živimo pravu školu za život na području cijele Hrvatske – zaključila je Ramljak.


Sretan početak obrazovanja učenicima OŠ »Nikola Tesla« poželjela je i ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić, izrazivši uvjerenje kako će eksperimentalna faza reforme u završiti kako treba.