Lanac i stupići

Provjerili smo kako u Rijeci doći do zakupljenog parkinga. Moguće je, ali košta…

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Rijeka plus može na temelju pisanog zahtjeva korisnika dati na uporabu rezervirano parkirališno mjesto koje se naplaćuje ovisno o zoni. Dosad je na ovakav način zakupljeno 19 mjesta



RIJEKA – Zakupljeni parkirališni prostor uzbuđuje građane. Uglavnom tu uslugu pruža tvrtka Rijeka plus, iako neki sučajevi ukazuju da zeleno svijetlo za parking mogu dati i urbanisti.


Na tu temu stigao nam je mail jednog čitatelja u kojem se veli da bez obzira što u Ulici Slavka Krautzeka (Trsat) nema naplate, ispred kućnog broja 49 zakupljeno je jedno mjesto, koje je označeno metalnim stupićima, lancem i lokotom. Mjesto je na cesti.


– U Gradu Rijeci rekli su mi da je protuzakonito zakupiti prostor i na taj način omeđiti prostor na cesti gdje se ne obavlja naplata parkinga. Međutim, u Rijeka plusu su rekli da se kod njih može zakupiti takav prostor, oni ga lancem i metalnim stupićem ograde, a za tu se svrhu potpiše i ugovor. Ali na upit imaju li koncesiju na cestu, ne žele se izjasniti, stoji u reakciji čitatelja.




U Rijeka plusu se vezano za ovaj slučaj pozivaju na Odluku o uređenju prometa (članak 25) te na Opće uvjete isporuke usluge parkiranja na uređenim površinama i garažama na području Grada Rijeke (članak 24).


– Na parkiralištu se može, na temelju pisanog zahtjeva korisnika, dati na uporabu rezervirano parkirališno mjesto. Rezervirano parkirališno mjesto je parkirališno mjesto označeno prometnom signalizacijom i Rijeka plus postavlja određene elemente blokade (lanac, stupić i slično), stoji u odgovoru.


No, ono nije besplatno. Za nultu zonu cijena je 2.400 kuna (+PDV), I. zona košta 1.600 kuna (+PDV), za II.zonu treba izdvojiti 1.200 kuna (+PDV), a za slučajeve javnog parkirališta izvan područja naplate (u tu bi spadao ovaj na Trsatu) – mjesečna cijena je 800 kuna (+PDV).


U Rijeci za sada za ovom mogućnošću ne vlada ludilo. Po toj osnovi trenutno je na području našega grada, a u aranžmanu Rijeka plusa, zakupljeno svega 19 parkirnih mjesta.