Skupe komunalne usluge

Prosvjed u Rijeci: Građani ne smiju plaćati loše odluke Čistoće i Energa

Damir Cupać

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Trošili su novac iz razvoja za bazene, za kupovanje nekretnina i zato danas imamo prljav grad i skupe usluge. Nećemo odustati sve dok se cijene komunalnih usluga ne smanje i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, poručio je predsjednik Bure i gradski i županijski vijećnik Hrvoje Burić



Između 100 i 200 građana okupilo se na prosvjedu protiv poskupljenja cijene usluge Čistoće i skupih usluga Energa, a koji je organizirala politička stranka Bura, a predvodio ga je predsjednik te stranke, gradski i županijski vijećnik, Hrvoje Burić. Okupljanje je počelo na Kontu, a nakon toga su prosvjednici prošetali do Korza 16, sjedišta gradske uprave.


»Kada kriminal postane zakon, otpor postaje nužnost«, najveći je transparent koji je nošen do Korza u prosvjedu koji je protekao mirno i bez i jednog izgreda. Građani su nosili u rukama i poruke »Žive ćemo vas zakopati – KD Kozala«, »Obi, odleti na Čistoćinoj metli«, »Komunalci su servis građana, a ne bankomat gradske vlasti«, »Dosta reketarenja građana«, »U zdrav mozak – Energo«, »Dok je ovaca, bit će i vune«, »Bolje na prosvjed nego u Irsku«, »Totalna rasprodaja smeća 109 posto«…


Ispred Korza 16 prva se građanima obratila Vedrana Kružić, kako je sebe predstavila, aktivistkinja iz Viškova.




– Nedavno smo organizirali prosvjed u Viškovu protiv bezobraznog poskupljenja Čistoće. Viškovljani su ogorčeni, ne samo zbog poskupljenja, već zbog nezakonitih računa jer se oni formiraju na temelju kvadrature, a ne na temelju volumena. Dosta nam je fejsbuk ratnika koji iz naslonjača prosvjeduju. Svi moramo izaći na ulicu i poručiti: »Gospodine gradonačelniče, Vojko Obersnel, direktorice Čistoće, Jasna Kukuljan, uhljebnička svito – ne želimo i nećemo plaćati bezobrazne račune i harače. Očekuju nas nove blokade i ovrhe«, poručila je Kružić, pozvavši građane koji su ispijali kavu da se pridruže prosvjednicima.


– Ako nećete biti aktivni, ako nećemo biti solidarni, nikada nam neće biti dobro. Informirajte se, pokrenite se, dok sjedite u naslonjačima neće se dogoditi ništa. I da znate, računi će 2020. godine biti još veći jer nas tada očekuje novo poskupljenje – najavila je Kružić.


Hrvoje Burić naglasio je da je riječ o prvom prosvjedu i da će se oni nastaviti sve dok cijene usluga Čistoće ne budu na razini od prije poskupljenja.– Usluge Energa su preskupe zbog odluke uprave da kupi poduzeće Amga Adriju. Taj projekt i gubici iznosili su oko 140 milijuna kuna. Riječ je o suludoj poslovnoj odluci. Doveli su nas na prosjački štap s cijenom toplinske energije. A kada to nije bilo dosta, poskupjela je svoje usluge i Čistoća. Zbog istog razloga – loših poslovnih odluka. Trošili su novac iz razvoja za bazene, za kupovanje nekretnina i zato danas imamo prljav grad i skupe usluge. Zato tražimo odgovornost – građani ne smiju plaćati loše poslovne odluke direktora komunalnih poduzeća i onih koji su ih postavili. Nećemo odustati sve dok se cijene komunalnih usluga ne smanje i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti – poručio je Burić.