Radovi u središtu grada

Prometne gužve u centru: Zbog obnove pruge upitan završetak radova u Zajčevoj

Marinko Glavan

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Središnji prometni trak neće se dirati, dok ne počne rekonstrukcija željezničke pruge, tako da će se promet vozila odvijati ili dvama sjevernim ili svim trima trakovima dok traje obnova kolosijeka



RIJEKA Od idućeg tjedna trebali bi započeti radovi na rekonstrukciji željezničkog kolosijeka u sklopu rekonstrukcije Zajčeve ulice u središtu Rijeke. Trebali bi, jer u riječkoj ispostavi Hrvatskih cesta, koje su investitor projekta obnove kolnika, još nisu dobili službenu potvrdu HŽ infrastrukture o datumu početka radova.


– Radovi na obnovi Ulice Ivana pl. Zajca došli su u fazu kada bi trebala započeti i rekonstrukcija željezničkog kolosijeka, za što je zadužena HŽ infrastruktura, odnosno izvođač radova, tvrtka Pružne građevine. Ovo je zajednički projekt, a za sad imamo najavu da bi oni trebali započeti s radovima idućeg tjedna – rekla je Silvana Sorić, direktorica riječke podružnice Hrvatskih cesta.


Što se tiče radova na samoj cesti, ona ističe kako su dva sjeverna prometna traka obnovljena do razine nosivog sloja asfalta. Shodno tome, kada započnu radovi na željezničkom kolosijeku koji prolazi krajnjim južnim prometnim trakom, inače namijenjenom javnom gradskom prijevozu, promet vozila odvijat će se sjevernim prometnim trakama.




– Središnji prometni trak za sad nećemo dirati, dok ne vidimo koja je širina potrebna za obavljanje radova na rekonstrukciji pruge, tako da će se promet vozila odvijati ili dvama sjevernim ili svim trima trakovima dok traje obnova kolosijeka – rekla je Sorić.


Kako je predviđeno trajanje radova na obnovi kolosijeka čak dva mjeseca, a radovi još nisu ni počeli, zanimalo nas je znači li to da će čitav projekt obnove Zajčeve kasniti, s obzirom na to da je započet krajem kolovoza, a trebao bi biti dovršen u roku od devedeset dana.


– Nastojat ćemo dogovoriti s izvođačem radova na pruzi da u fazama, kako oni budu napredovali s obnovom kolosijeka, naši izvođači na tim dijelovima izvedu i obnovu kolnika, tako da ćemo učiniti sve da maksimalno poštujemo zadane rokove – kazala je Sorić.


S obzirom na dosadašnja iskustva s projektima obnove prometnica u Rijeci, ali i često nepovoljne vremenske prilike u listopadu i studenom, teško je vjerovati da će radovi biti završeni na vrijeme. Rekonstrukcija je Zajčevoj ulici itekako bila potrebna, posebno na južnom dijelu, gdje su oko željezničkog kolosijeka zjapile ogromne rupe u kolniku, no pitanje je koliko dugo će još riječki vozači morati stajati u kolonama zbog radova, posebice u poslijepodnevnim i ranim večernjim satima, kada se u Zajčevoj i na Rivi redovito stvaraju zastoji. Od slabe pomoći je i preporuka Rijeka prometa vozačima da za prolazak centrom grada koriste takozvani sjeverni koridor, odnosno voze Krešimirovom, Manzonijevom, ulicom Fiorello la Guardia, Pomeriom do Žrtava fašizma i Fiumare, jer su u vršnim satima gužve i zastoji još gori.