Globalni dan akcije

Projekcija dokumentarca ‘Protuudar na pravo na pobačaj u Europi’ u subotu u Filodrammatici

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot



U subotu 28. rujna, u 20 sati u Filodrammatici (Korzo 28, 2. kat) bit će prikazan dokumentarni film “Protuudar na pravo na pobačaj u Europi” („Abortion: Backlash in Europe“) redateljica Alexandre Jousset i Andree Rawlins-Gaston, nastao u produkciji francusko-njemačkog TV kanala ARTE 2018. godine.


Projekciju organiziraju udruge SOS Rijeka – centar za nenansilje i ljudska prava i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj.


Počeci obilježavanja Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj kreću u Latinskoj Americi i Karibima gdje su se žene u posljednjih 20 godine udruživale kako bi obranile pravo na izbor i od svojih vlada zahtijevale dekriminalizaciju pobačaja, dostupnost sigurnom i legalnom pobačaju te razbile stigmatizaciju i diskriminaciju žena koje su ga odlučile napraviti.




Datum 28. rujna odabran je u znak komemoracije ukidanja ropstva u Brazilu. Od 2011. godine obilježava se na globalnoj razini kako bi se solidarizirali/le sa ženama iz Latinske Amerike, ali i kako bi se ukazalo na činjenicu da se u 21. stoljeću ženama diljem svijeta ograničava izbor i oduzima tjelesna autonomija s velikim implikacijamana reproduktivno zdravlje i živote žena.


“Protuudar na pravo na pobačaj u Europi” pokazuje na koji način izbori konzervativnih i / ili populističkih vlada, neovisno o kojoj je državi riječ, direktno prijete ženskim reproduktivnim pravima. Fokusirajući se na Pro-Life pokrete u Europi, autorice uz pomoć stručnjaka (ginekologa/inja, sociologa/inja i povjesničara/ki) istražuju koje (nove) metode za zabranu pobačaja koriste Pro-life pokreti te analiziraju njihove argumente.


Poseban je fokus pritom na svjetskoj zagovaračkoj mreži Agenda Europe koja se bori protiv širokog spektra ljudskih prava, a pored ostalih alata koristi i Hod za život, klerikalnu međunarodnu Pro-life manifestaciju.


Dokumentarac razotkriva i čuveni dokument Agende Europa – “Povratak naravnog poretka: agenda za Europu“ – i neke od njegovih poprilično opasnih ciljeva.