(Ne)učinkovitost

Program energetske učinkovitosti podijelio vijećnike u Kostreni

Barbara Čalušić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Općinski načelnik Dražen Vranić kaže da je bivša vlast Delfinu i  Cordisu  isplatila 1,84 milijuna kuna, a za taj iznos Kostrena je dobila projekte za energetsku obnovu škole, vrtića i ambulante. I to je sve, ostalo je očito utrošeno u obnovu objekata čiji Općina nije vlasnik, poručio je načelnik Dražen Vranić



KOSTRENA Za potrebe provođenja programa energetske učinkovitosti Općina Kostrena od 2014. zaključno s 2017. godinom dvjema je privatnim firmama isplatila 1,84 milijuna kuna. Rekao je to kostrenski načelnik Dražen Vranić na aktualnom satu posljednje sjednice Općinskog vijeća odgovarajući na pitanje svog kolege s nezavisne liste Bolja Kostrena i predsjednika Vijeća Dražena Soldana kojeg je zanimalo kolike su uštede za proračun otkad je Općina preuzela vođenje aplikacije za gospodarenje energijom i mjerenje ušteda. Prema Vranićevim riječima, sada te aplikacije vodi jedan općinski službenik i na to mu odlazi četiri sata radnog vremena mjesečno.


Vidljivi rezultati


Od ukupno 1,84 milijuna u mandatu Mirele Marunić, prema podacima koje je iznio Vranić, 1,67 milijuna kuna isplaćeno je Delfin grupi, dok je ostatak od 164 tisuće kuna uplaćen tvrtki  Cordis .


– Posao koji je obavljao  Cordis  sastojao se u tome da se napravi popis višestambenih zgrada u Kostreni i njihovih upravitelja te da se organiziraju seminari. Delfin grupi kao vanjskom suradniku samo za informacijske sustave za praćenje gospodarenja energijom i uštedama, SMIV i ISGE, uplaćeno je 689 tisuća kuna. Za iznos od 1,84 milijuna kuna Kostrena je dobila projekte za energetsku obnovu osnovne škole, vrtića i ambulante. To je jedino što je Kostrena dobila, ostalo je očito utrošeno u obnovu objekata čiji Općina nije vlasnik, poručio Vranić.




Mirela Marunić, vijećnica Unije Kvarnera, ističe pak kako je Delfin grupa surađivala s Općinom i prije njezinog mandata, a u četiri godine njezinog mandata Kostrena se pozicionirala među vodeće jedinice loklane samouprave kad je riječ o energetskoj učinkovitosti.


– Ono što je najvažnije, rezultati su vidljivi i mještanima jer je obnova javnih ustanova, obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, upravo i krenula u našem mandatu. Zašto se s tim stalo, zašto u ladici stoje gotovi projekti za obnovu škole i vrtića, trebamo se svi zapitati. Zašto je Delfin grupa u drugim općinama i gradovima diljem Primorsko-goranske i Istarske županije dobrodošla i ostvaruje rezultate, a u Kostreni nije? Jedini odgovor je da je sadašnjoj vlasti upravo važno ono čega su se odricali u predizbornoj kampanji, stalo im je do politikanstva i podjela, smatra Marunić.


Blaćenje sposobnih


Dodaje kako je Kostrena dobila i zamolbu ukrajinske delegacije i resornog ministarstva da se projekti energetske učinkovitosti prezentiraju u Kostreni, s obzirom na uspješnost povlačenja sredstava.


– Odbijeni su i prezentacija je održana u Opatiji. Nakon pune godine mandata, zbog dobrobiti Kostrene voljeli bismo da trenutna vlast radi više na svojim projektima, ali istina je da njih nema i zato im preostaje samo kritiziranje i blaćenje sposobnih, ambicioznih i vrijednih ljudi. Ova vlast ne radi ništa, samo kopa po dokumentima, zabavlja se brojkama i izmišlja afere, a neznanje i nesposobnost dolaze sve više do izražaja. Možemo se samo nadati da nakon četri godine imamo što manju štetu na svim područjima, kaže Marunić.


Direktor Delfin grupe Siniša Kunić kaže da je u razdoblju od 2014. godine do 2017. godine Općina Kostrena iz programa energetske učinkovitosti realizirala dvadesetak milijuna kuna investicija.


– Primjerice, za obiteljske kuće na natječaju koji je 2014. Fond provodio i sufinancirao zajedno s općinama i gradovima, za kuće na području Općine Kostrena povučeno je miljun kuna za energetsku učinkovitost i obnovljeno oko 30 obiteljskih kuća plus 300 tisuća kuna koliko je utrošeno za obnovljive izvore energije. Kad je riječ o višestambenim zgradama u Pavekima u Ulici Žarka Pezelja, uspješno je potpisan ugovor s Fondom za investiciju od 5,5 milijuna kuna, od čega je 60 posto bespovratnih sredstava. Drugi ugovor za višestambene zgrade u Žarka Pezelja vrijedan je 2,7 milijuna kuna od čega je 60 posto bespovratnih sredstava, dok je kod višestambenih zgrada u Ulici Ive Šodića uspješno potpisan ugovor s Fondom za investiciju od 1,1 milijun kuna ponovo sa 60 posto bespovratnih sredstava. Kod Doma zdravlja bespovratna sredstva iznosila su oko 700 tisuća kuna, a vrijednost cijele investicije oko 900 tisuća kuna. – Sve prijave na natječaje radili smo pro bono i nije samo jasno zašto ostali projekti koje smo napravili za Općinu Kostrena – vrtića, škole i ambulante za objekte u njihvom vlasništvu nisu išli u realizaciju, gdje se moglo realizirati devet milijuna kuna bespovratnih sredstava – ističe Kunić.