Metropola kiše

Prognoza Rimetea: Pripremite se na ekstremne količine kiše, riječka jesen stiže u velikom stilu

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Konstantan dotok toplog i vlažnog zraka sa Sredozemlja uz jugozapadno visinsko strujanje donosi nam obilnu kišu, a na pojedinim će lokalnim područjima u narednim danima pasti i esktremne količine



U tjednu pred nama očekujemo povratak sve kiše koja je ove jeseni do sada izostala, ali na nekim područjima i znatno više pa se zasigurno trebamo pripremiti na ekstremne količine kiše ovaj tjedan, a moguće da se slično nastavi i kroz cijeli mjesec, najavljuje Rimeteo.


Uzrok takvoj kiši leži u ciklonalnom sustavu koji se smjestio po sjeveru Atlantika te sjeverozapadu Europe. Južnije od njega drži se stabilna Azorska anticiklona, a još se jedna anticiklona smjestila na krajnjem istoku Europe (Rusija).


Zbog takve raspodjele sustava pri čemu se svaki od njih ” čvrsto” drži svoje pozicije, dosta ćemo ovisiti o malim pomacima tih sustava, a pogotovo ciklonalnog sustava koji se po trenutnim izlazima modela ne bi trebao spuštati dublje (južnije) u Europu.




Pritom bi se izbjeglo stvaranje sekundarnih ciklona, a naše bi se područje nalazilo u toplom sektoru ciklonalnog sustava oko Engleske pri čemu bi imali konstantan dotok toplog i vlažnog zraka sa Sredozemlja uz prisutno jugozapadno visinsko strujanje.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Takvo strujanje našem području, ali i ostatku Jadrana donosi obilnu kišu, a zbog orografije našeg područja ta se kiša dodatno pojačava pa će lokalna područja zadobiti i ekstremne količine u narednim danima.


U periodu do kraja tjedna vidi se da će sjeverni Atlantik redovito slati nove ciklone prema sjeveru Europe, no dok Azorska anticiklona ne oslabi, te će se ciklone teško spuštati centrom do našeg područja stoga su male šanse za spuštanje hladnijeg zraka, a zatim i pojavu snijega na području Hrvatske, analizira ekipa Rimetea.


Danas ponegdje i preko 100 mm kiše


Nedjelja do kraja dana donosi nastavak kiše i oblačnog vremena. Navečer bi na našem području kiša trebala dodatno ojačati pa bi do kraja dana ukupno moglo pasti između 10 i 40 mm, a lokalno, osobito oko Učke, može pasti i preko 100 mm!



Puhat će umjereno do jako jugo, a navečer u okretanju na jugozapadnjak. Dnevna temperatura na Kvarneru između 15 i 20 °C, a u Gorskom kotaru 11 i 16 °C. Večernje temperature na Kvarneru 11-16 °C, a u Gorskom kotaru 9-14 °C.


Nastavak, a kakvog nego kišovitog vremena


Ponedjeljak donosi nastavak kišovitog vremena, no kiše bi trebalo biti manje i rjeđe nego u nedjelju, a kratkotrajno se na nekim područjima može ukazati i sunce. Vjetar će puhati umjerem do jak, jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9-14 °C, a u Gorskom kotaru 4-9 °C. Tijekom dana na Kvarneru 14-19 °C, a u Gorskom kotaru 9-14 °C.



U utorak slijedi ponovno jačanje kiše. Osim što će se i dalje zadržati oblačno može biti i lokalnih pljuskova kao i ponovno obilne kiše. Lokalno bi na već poznatim područjima moglo pasti i preko 100 mm kiše. Jugo u prvom djelu dana jako s olujnim udarima pa bi moglo biti problema u pomorskom prometu, ali i visokih valova na otvorenom moru.


U drugom djelu dana okretanje na umjeren do jak zapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 13-18 °C, a u Gorskom kotaru 9-13 °C. S prolaskom fronte sredinom dana kako smjer vjetra bude okretao tako će i temperatura malo pasti pa će na Kvarneru biti 10-15 °C, a u Gorskom kotaru 7-12 °C, najavljuje Rimeteo.