Posljedica nestabilnosti u Ukrajini i Rusiji

Problemi s inozemnim tržištima: JGL će kroz pet mjeseci otpustiti 20 ljudi

Barbara Čalušić

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

"Zbog otežanih tržišnih okolnosti, nastalih prvenstveno zbog nestabilne političke situacije u Ukrajini i Rusiji, koja se prenosi i na ostale države regije CIS, poduzeli smo mjere stroge kontrole budžeta i, tek na kraju kada je to iscrpljeno, smanjujemo broj zaposlenika", stoji u odgovoru iz JGL-a



RIJEKA  Tri mjeseca nakon otvaranja kompleksa Pharma Valley na Svilnom, investicije vrijedne 361 milijun kuna, riječka farmaceutska tvrtka JGL otpušta dio radnika.


Ova informacija koja već nekoliko vrijeme kruži kuloarima i službeno nam je potvrđena iz JGL-a. Smanjenje broja radnika obuhvatit će 20 zaposlenih, a kao razlog navode se problemi s inozemnim tržištima na kojima je prisutan JGL.


Kontrola budžeta


»Zbog otežanih tržišnih okolnosti, nastalih prvenstveno zbog nestabilne političke situacije u Ukrajini i Rusiji, koja se prenosi i na ostale države regije CIS, poduzeli smo mjere stroge kontrole budžeta i, tek na kraju kada je to iscrpljeno, smanjujemo broj zaposlenika. Smanjenje se odnosi na manji broj izvršitelja na istim radnim mjestima, ukidanje određenih radnih mjesta te prijevremene odlaske u mirovinu. Radi se o optimizaciji sustava, koja će u idućih pet mjeseci obuhvatiti  smanjenje broja zaposlenih za 20 u Hrvatskoj«, stoji u odgovoru iz JGL-a.




 Broj zaposlenih već je smanjen u inozemstvu pa  tako u JGL-u dodaju da proces optimizacije broja zaposlenih obuhvaća cijelu tvrtku, uključujući sva tržišta,  te je optimizacija broja zaposlenih već provedena  na regiji CIS.



Izvoz  čini 75 posto prihoda JGL-a. Ova farmaceutska tvrtka posluje na 40 svjetskih tržišta, od čega su Rusija, Ukrajina i zemlje CIS-a donedavno bile jedne od važnijih tržišta JGL-a. Da postoje problemi s ovim tržištem nije krio ni sam šef uprave JGL-a Ivo Usmiani koji je i na samom otvorenju novog suvremenog kompleksa Svilno 2 – koji je najvećim dijelom financiran kreditinim sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvoj – podsjetio na probleme tvrtke zbog situacije u Rusiji, ali i drastičnog smanjivanja cijena lijekova.



Mogu sami


»Bitno je naglasiti kako se u cijelom procesu optimizacije broja zaposlenih vodi računa o rasporedu radnika na druge poslove, odnosno odjele ili unutar JGL grupe u okviru njihove stručne spreme. Odluka o minimalnom smanjenju broja radnika bila je nužna kako bismo zadržali uvjete za održivo poslovanje i konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu.


Napominjemo da je u JGL-u  u zadnje tri godine zaposleno 169 novih zaposlenika, što rezultira trenutnim ukupnim brojem od 753 zaposlena.  Vjerujući u skoru stabilizaciju globalnih političkih kretanja, naše potrebe poslovanja i dalje će pratiti zacrtanu liniju rasta, uključujući i rast broja zaposlenih«, objasnili su u JGL-u.   


Zbog cjelokupne situacije s inozemnim tržištem i velikom investicijom na Svilnu, pojavila su se i nagađanja prema kojima JGL navodno traži strateškog partnera. U neslužbenom razgovoru s jednim od članova uprave JGL-a rečeno nam je da je JGL otvoren za sve vrste suradnje te da pregovara sa svim zainteresiranim partnerima.


– Otvoreni smo za suradnju, ali ne tražimo strateškog partnera jer mislimo da i dalje možemo sami – poručeno nam je iz uprave JGL-a.