Središnja proslava

Priznanje Knjižnica godine dodijeljeno Gradskoj knjižnici Rijeka

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA Središnja nacionalna proslava Dana hrvatskih knjižnica održana je u ponedjeljak u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja, odnosno Guvernerovoj palači u Rijeci, te je tom prigodom Gradskoj knjižnici Rijeka dodijeljeno priznanje Knjižnica godine za 2019. godinu.


Kako je naveo predsjednik izbornoga povjerenstva nagrade Knjižnica godine Miroslav Katić, Gradska knjižnica Rijeka dobiva nagradu za dinamičan i inovativan pristup knjižničarstvu i korisnicima. Inovativna rješenja pomaknula su granice fizičkog prostora knjižnice, rekao je Katić.


Uz to, istaknuo je, Gradska knjižnica Rijeka ostvaruje stalan porast broja članova posljednjih nekoliko godina, te ima više od 21.000 korisnika, najviše u proteklih dvadesetak godina. Sve to ova knjižnica ostvaruje unatoč neodgovarajućim prostornim uvjetima u kojima djeluje, što će se promijeniti uređenjem nove središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka u sklopu kompleksa Benčić, rekao je Katić.




Nagradu je riječkoj knjižnici uručila predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Dijana Machala, a ravnatelj GKR Niko Cvjetković u zahvali je istaknuo da je ovo priznanje iznimno važno riječkoj knjižnici jer je njezino djelovanje prepoznala struka te je to potvrda da ide u pravom smjeru. Istaknuo je da je ta nagrada rezultat djelovanja svih zaposlenika, ali i cijele mreže suradnika GKR.


Načelnica Sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Jelena Glavić-Perčin naglasila je da Gradska knjižnica Rijeka na najbolji način pokazuje izvrsnost u radu, kakoj trebaju težiti knjižnice u Hrvatskoj. Vjerujem da će ova nagrada biti poticaj GKR za daljnji doprinos razvoju knjižničarstva, očuvanja baštine i nacionalnog identiteta, rekla je.



Glavić-Perčin je, ističući da se legislativa vezana uz knjižničarstvo mijenja redovito u skladu s društvenim i tehnološkim prilikama, napomenula da je u protekloj godini donijet novi Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, a da su pripadajući podzakonski akti u visokoj fazi dovršenosti. Pozvala je cjelokupnu knjižničarsku struku da se uključi u izradu plana razvoja knjižnica.



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, izražavajući zadovoljstvo priznanjem Gradskoj knjižnici Rijeka, rekao je da stalan porast broja njenih članova opovrgava dojmove o manjem interesu za čitanjem i knjigom u suvremenom društvu. Da bi se to postiglo mora se slijediti nove trendove, a GKR je u tom vrlo kvalitetna, rekao je. Veseli nas da će se konačno riješiti problem prostora za djelovanje GKR, te je otvaranje nove zgrade u kompleksu Benčić predviđeno početkom 2021. godine, na završetku projekta Europske prijestolnice kulture, rekao je.



Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić ustvrdila je da Gradska knjižnica Rijeka vrlo zorno pokazuje da knjižnica nije samo prostorija s knjigama, nego da mora biti ispunjena aktivnošću, djecom i odraslim korisnicima.